Volledig scherm
© Thinkstock

Wapenvelder krijgt drie jaar cel voor neersteken ex

ZUTPHEN - De 55-jarige Eddie van H. uit Wapenveld is dinsdag door de Zutphense rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk en het betalen van 3.300 euro schadevergoeding. Van H. mishandelde zijn ex op 14 juni ernstig en stak haar zelfs neer.

De officier van justitie vond een poging tot moord bewezen en eiste twee weken terug vijf jaar cel tegen de Wapenvelder plus het betalen 1554,20 euro schadevergoeding. Maar de rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is dat de man bewust zijn ex van het leven wilde beroven.

Blanco strafblad
Van H. heeft bovendien een blanco strafblad en is niet eerder met politie of justitie in aanraking geweest. 'Volgens de rechtbank gaat het in deze zaak niet om een 'doorsnee' poging tot doodslag, omdat zowel bij de man als het slachtoffer sprake was van hevige emoties naar aanleiding van de vechtscheiding. De problemen over de scheiding zijn nog steeds niet opgelost. Daarom vindt de rechtbank dat een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is, om zo nieuwe strafbare feiten te voorkomen', staat te lezen in het vonnis.

Bloederige climax
De Wapenvelder en zijn ex raakten verwikkeld in een scheiding na 32 jaar huwelijk. Dat ging niet zonder slag of stoot en op 14 juni kwam dat tot een bloederige climax. Van H. wilde de scheiding financieel regelen met zijn vrouw, maar zij weigerde met hem te praten en verwees hem naar haar advocaat. Ze blokkeerde hem op 14 juni zelfs op de Whatsapp. En dus besloot de Wapenvelder haar thuis op te zoeken na het kijken van een voetbalwedstrijd. In de struiken wachtte hij haar die avond op.

Toen zijn vrouw de deur bij thuiskomst na een avonddienst opende, overmeesterde Van H. haar en liep mee naar binnen. Daar ging het meteen helemaal mis. De vrouw gilde, de Wapenvelder wilde haar stil krijgen en hield een hand voor haar mond.

'Geprikt'
"Ik zag dat ze naar een mes op het aanrecht greep, dus ik pakte dat snel", legdede man dinsdag uit bij de Zutphense rechtbank. En volgens hem heeft hij toen 'in een zwaai' de vrouw 'geprikt'. "Niet bewust, ik wilde alleen maar praten", verzekerde hij ter zitting twee weken terug.

Klaplong
Het slachtoffer werd daarna met veel geweld tegen de grond gewerkt en gehouden, door onder meer het dichtknijpen van haar keel. "Omdat ik wilde dat ze stil was. Het was al laat, ik wilde de buren niet wakker maken", zei Van H. Het resultaat: een klaplong door de steekwond, gekneusde ribben en diverse kneuzingen in onder meer het gezicht.

Doodsangsten
De vrouw stond doodsangsten uit. "Ik dacht echt dat ik dood ging. Hij had een blik in zijn ogen die ik niet kende en ik voelde een paar keer dat mijn lichaam slap werd. Het werd ook meerdere malen zwart voor mijn ogen."

Veluwe