Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Werkstraf na oplichten van demente vrouw in Heerde

Een 45-jarige vrouw uit ’t Harde is gisteren veroordeeld voor het oplichten van een dementerende vrouw in Heerde, bij wie ze als maatschappelijk werkster was betrokken.

De rechtbank legde haar een werkstraf op van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar voor oplichting en valsheid in geschrifte tussen 2007 en 2013. Daarnaast moet de vrouw de 236.000 euro die ze de vrouw afhandig maakte inleveren.

De zaak kwam uit na het overlijden van de vrouw in 2012. De maatschappelijk werkster bleek anderhalve ton van de rekening van de vrouw naar haar eigen rekening te hebben overgemaakt en verder allerlei spullen te hebben gekocht ten koste van de rekening van het slachtoffer.

De maatschappelijk werkster werd aangehouden en ontslagen. Ze ontkende op de zitting alle aantijgingen. Het geld op haar rekening bestond uit zorgkosten en de oude vrouw zou zelf allerlei spullen hebben gekocht en vakanties hebben geboekt.

Verklaringen

Dit strookt niet met de verklaringen van het personeel van het verpleeghuis waar het slachtoffer verbleef. Zij stelden dat de vrouw nooit wegging, geen nieuwe spullen geleverd kreeg en dat de maatschappelijk werkster hooguit enkele keren per maand langs kwam. Van zorgkosten kon dus geen sprake zijn.

De rechtbank kwam niet tot een gevangenisstraf, gezien het tijdsverloop. De werkstraf valt hoger uit dan de officier van justitie had geëist. De rechtbank neemt het de vrouw kwalijk dat ze misbruik maakte van haar positie bij de zorg voor een dementerend slachtoffer.

Veluwe