Volledig scherm
© Henri van de Beek

Wim Janssen (56) uit Wapenveld wil nieuwe premier van Nederland worden

WAPENVELD - De Frisse Wind zet de Nederlandse politiek in beweging. Met die slogan wil Wim Janssen (56) als voorzitter Nederland veroveren. De lat ligt hoog: De Frisse Wind gaat voor een meerderheid van de zetels in de Tweede Kamer en als dat lukt, wordt Wim Janssen de nieuwe premier. "Ja! We gaan het doen ook!"

Wie is Wim Janssen?
,,Ik kom oorspronkelijk uit Amstelveen, maar heb het merendeel van mijn leven in deze omgeving doorgebracht. Ik woon nu in Wapenveld, waar ik mijn eigen adviesbureau heb op het gebied van psychologisch onderzoek. We stellen voor bedrijven of gemeenten een rapportage op van sollicitanten. Ik heb psychologie gestudeerd in Nijmegen."

Waarom een nieuwe partij?
"Jackie Pals - ook uit Wapenveld - en ik zijn de grondleggers. We hebben er lang over gesproken. We hebben het redelijk goed in Nederland maar de kloof tussen de samenleving en de politiek wordt steeds groter. We zien heel veel mogelijkheden om het beter te doen. Als je ziet welke beslissingen er de afgelopen zes jaar zijn gemaakt, die meteen weer teruggedraaid moesten worden. Volgens de Algemene Rekenkamer zijn er vanaf 2011 512 maatregelen waarmee we 50,4 miljard moesten bezuinigen. Daarvan zijn er 26 niet uitgevoerd en van de andere is het effect nauwelijks vast te stellen. In het bedrijfsleven zouden de verantwoordelijken dan een serieus probleem hebben. En de minder bedeelden zijn vaak het kind van de rekening: dat gaat ons aan het hart." Waar komt de naam vandaan?
"Die was er vrij snel. Het zegt veel. Qua typering is het een andere naam, waardoor we ons meteen onderscheiden en positioneren." Opvallend
Een aantal dingen vallen op. Zo zegt u te willen gaan voor een meerderheid van de zetels in de Tweede Kamer, 'zodat we niet allerlei ongewenste, vertragende, door partijbelangen ingegeven compromissen hoeven te sluiten'. Is dat realistisch? "Ik zou niet weten waarom niet? In Hongarije heeft nu ook één partij de meerderheid. Dan hoef je ook niet te onderhandelen over allerlei partijpolitieke standpunten, die dan verwateren. Maar alle partijen zijn welkom om mee te werken. We willen een zakenkabinet. Het nadeel van ministers en staatssecretarissen is dat het merendeel niet voor die baan is opgeleid. Met vallen en opstaan groeien ze erin, maar voor ze er goed en wel in zitten, moeten ze al weer stoppen." Meerderheid
En als die meerderheid er is, wordt Wim Janssen premier?

"Ja! Want we gaan het ook doen! Dan kom je maar een kop koffie op het Torentje drinken."

Veluwe