Volledig scherm
Het grote heidegebied op de Sallandse Heuvelrug wordt fors uitgebreid ten behoeve van flora en fauna. © Lenneke Lingmont Fotografie

Bomen op Sallandse Heuvelrug worden na de zomer gekapt

Het uitbreiden van het heidegebied op de Sallandse Heuvelrug begint na de zomer. Er worden bomen gekapt aan de randen van de heide.

De heide, die normaliter in augustus prachtig paars bloeit, verkeert nu in deplorabele toestand. Dit als gevolg van bevriezing door de strenge vorstperiode in februari en de langdurige droogte deze zomer, waardoor oude heide niet goed heeft kunnen herstellen. 

Volgens boswachter Ine Nijveld van Staatsbosbeheer lopen de struiken aan de onderkant wel weer uit en zal de heide in de loop van het jaar verder herstellen en mogelijk volgend jaar weer net zo mooi bloeien als andere jaren.

Korhoen

Door het uitbreiden van het heidegebied op de heuvelrug door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provincie Overijssel wordt het leefgebied van veel fauna- en florasoort uitgebreid en worden de voedselrijke akkers met granen in het buitengebied weer bereikbaar voor heidedieren, zoals het korhoen.

„We beginnen half september met de werkzaamheden aan de westzijde tussen de Oude Deventerweg en het ecoduct Twilhaar. In deze periode wordt ook gewerkt in het oostelijk deel van het gebied, in de omgeving van de Bergleidingweg en het Sasbrinkven”, aldus boswachter Kees Jan Westra. 

Geluidsoverlast

„De werkzaamheden duren tot medio april. Tijdens de werkzaamheden kunnen bezoekers enige geluidsoverlast ervaren. Ook kan het uit veiligheidsoverwegingen nodig zijn tijdelijk (wandel)paden af te sluiten. Na het kappen van de bomen zal de natuur zich snel aanpassen.”

In totaal wordt 150 hectare (1,5 miljoen vierkante meter) bos omgevormd tot heide. Het grootse stuk bos dat verdwijnt, bevindt zich in het gebied Kleine Plas in de omgeving van de Paltheweg. 

Verder verdwijnt er bos ten noorden van de Helhuizenweg, rechts van de Van Heekweg. Ook drie bospercelen aan de Holterweg (ten zuiden van Nijverdal), aan de Bergleidingweg (ten westen van camping Noetselerberg) en bij de Twilhaarweg worden gekapt. 

Salland