Volledig scherm
Dit citaat van Vincent van Gogh valt ruim een maand te lezen in de naar hem vernoemde Nijverdalse straat. © Van Gogh Museum

Briefcitaat Vincent van Gogh te lezen op naar hem vernoemde straat in Nijverdal

NIJVERDAL - Sinds woensdag valt op het wegdek voor de Van Goghstraat 1 in Nijverdal een briefcitaat van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh (1853-1890) te lezen. ‘Twijfel er echter niet aan, de weg om te slagen is, moed houden en geduld en stevig doorwerken’ is er te lezen met behulp van een voortdurend verlichte lantaarnpaal.

De Nijverdalse actie is onderdeel van de landelijke ‘Van Gogh belicht’-campagne, die is opgezet door het Amsterdamse Van Gogh Museum om daarmee de beroemde brieven van de schilder in de schijnwerpers te zetten. Tot maandag 18 februari worden de citaten van Van Gogh geprojecteerd onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land.

Veel interesse

,,Van Gogh was niet alleen een kunstenaar maar ook groot schrijver van onder andere brieven’’, zegt directeur Axel Rüger van het museum. ,,Er bestaat enorm veel interesse voor zijn brieven. Daarom gaan we ze voor een groot publiek toegankelijk maken. Via een landelijke campagne, een website en een podcastserie kunnen Nederlanders de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen.’’

24 Straten in het land

Voor bezoekers van de museumsite (vangoghmuseum.nl/belicht), is het mogelijk door een selectie uit de minstens 140 jaar oude brieven te struinen. Er zijn door hen passages te accentueren en ze kunnen hun favoriete quotes uit de epistels op de internetpagina van het museum en sociale media ook delen. Hun voorkeurscitaten worden momenteel eveneens getoond onder lantaarnpalen in de uitgekozen 24 Van Goghstraten in Nederland, waaronder die in Nijverdal.

Salland