Volledig scherm
Het huis aan de Molenweg in Haarle, waar op de oprit een container is geplaatst. © Google

Conflict om forse huurachterstand in Haarle: container moet weg van oprit

Nadat de rechter eerder deze week een conflict om een huurachterstand van een woning in Haarle beslechtte in het voordeel van de verhuurder, haalden vandaag de huurders hun gelijk. De container die de verhuurder op de oprit plaatste, moet hij daar onmiddellijk weghalen. Op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag.

De huurders van de woning aan de Molenstraat hebben een betalingsachterstand van alles bij elkaar 2400 euro. Die moeten zij voor 31 augustus alsnog voldoen, vonniste de rechter eerder deze week. Ook moeten ze uiterlijk eind deze maand de woning uit en voor de maand augustus moeten ze bovendien een huursom van 700 euro voldoen. 

Hoofdstuk

Vlak nadat de rechter dit vonnis had uitgesproken, werd aan het boek een nieuw hoofdstuk toegevoegd. De verhuurder van de woning heeft er zo weinig fiducie in dat hij zijn geld zal krijgen, dat hij nog geen uur na de voor hem gunstige uitspraak voor eigen rechter speelde. 

Hij plaatste daarom de container op de oprit van zijn wanbetalende huurders en zette zo hun auto klem. De auto kan de garage niet meer uit en dient zo als onderpand; de huurders verzochten de huiseigenaar nog diezelfde avond per e-mail de container te verwijderen. Als antwoord kregen ze een keuze voorgelegd: onmiddellijk betalen of beslaglegging en verwijdering van de auto. 

Bedrag

Wederom moest de rechter er dus aan te pas komen. Die gebood de verhuurder de container vandaag nog te verwijderen. En doet hij dit niet, dan moet hij de huurders een bedrag van 1000 euro per dag betalen met een maximum van 10.000 euro. 

Toch kon de rechter wel meevoelen met de verhuurder. Die heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat te vrezen is dat de auto zal worden verduisterd. Daarom mag hij per direct een deurwaarder achter zijn geld aan laten gaan. Normaal gesproken moeten schuldenaren eerst in kennis worden gesteld en mag pas twee dagen later een deurwaarder worden ingeschakeld. 

Omdat de huurder volgens de rechter meerdere keren hun beloftes niet nakwamen, schortte de rechter die termijn in dit geval op. 

Salland