Volledig scherm
Het te ontwikkelen Dikkersterrein © EMGA Holding B.V.

280 woningen op het Dikkersterrein in Hengelo

HENGELO - Het voormalige pand van machinefabriek Dikkers aan de Industriestraat krijgt een woonbestemming. Op het Dikkersterrein komen 280 woningen. 

Eigenaar van het vroegere Dikkers-complex is Emga Holding BV, van de familie Douwes Dekker wil het gebied zelf gaan herontwikkelen. De gemeente Hengelo staat positief tegenover het plan van Emga. Maar om de beoogde ontwikkeling mogelijk te maken moeten eerst verschillende ruimtelijke procedures in gang worden gezet. Het bestemmingsplan moet worden afgerond. Naar verwachting kan er in 2021 worden gestart. 

Volledig scherm
Het huidige Dikkerscomplex © Kim Jansen

Het hele gebied van twee hectare gaat op de schop. De karakteristieke toegangspoort aan de Industriestraat blijft behouden. Het oude Dikkerspand aan dezelfde straat wordt nog onderzocht. Directeur Lucia Douwes Dekker van Emga: „We weten niet of we het pandtechnisch kunnen behouden. Dat zouden we wel graag willen.” Volgens de directrice worden de 280 woningen ‘on-Hengeloos’. Stedenbouwkundige Shyam Khandekar heeft ervoor gekozen om iets te bouwen dat Hengelo sexy moet maken. Het traject neemt in totaal zo'n tien jaar in beslag. De gebouwen worden gefaseerd neergezet. Emga wil de komende tijd goed in de gaten houden waar vraag naar is. „Het wordt voor jong en oud, zo zullen er waarschijnlijk ook appartementen van vijftig vierkante meter zijn.”

Details uit industrie

Veel kunnen ze nog niet over de definitieve vorm zeggen. Er worden in ieder geval stevige blokken met woningen neergezet, zodat je ze onder andere op het Westergasterrein in Amsterdam vindt. Douwes Dekker: „Veel volume, maar ook details uit de industrietijd en namen die aan het verleden refereren.” De woningen worden zowel verhuurd als verkocht, over prijsklassen is nog niets bekend. De ontwikkelingskosten worden ruw geschat op zo'n 60 miljoen euro. 

De gebouwen die nu op het terrein staan, moeten plaats maken voor de vernieuwingen. Dat betekent dat onder andere Kamak en Bengeltjes Speeldorp het veld moeten ruimen. Lucia: „We moeten nog individuele gesprekken voeren met de huurders, maar voor hen is al jaren duidelijk dat er een plan aan zat te komen.” 

Weinig schot

Er zat de afgelopen jaren weinig schot in de plannen voor herontwikkeling van het Dikkerscomplex. De belangen van eigenaar Emga en de gemeente botsten herhaaldelijk. In de loop der jaren passeerden diverse plannen de revue. Recentelijk was het pand van Dikkers nog in beeld voor de huisvesting van Oyfo Kunst & Techniek. Maar dat ging niet door omdat Emga haar bod plotseling introk. Oyfo koos vervolgens voor verhuizing naar het Hazemeyer-complex aan de Tuindorpstraat.

Quote

Dit is voor ons echt een mijlpaal

Lucia Douwes Dekker, Emga Holding B.V.

Vorige week werd bekend dat de gemeente Hengelo van de provincie meer ruimte krijgt voor woningbouw. Die zullen met name in de binnenstad en in Hart van Zuid worden gerealiseerd. Mogelijk heeft dat de herontwikkeling van Dikkers bespoedigd. Mariska ten Heuw: „Dit heeft veel voeten in de aarde gehad. Dit is zo’n belangrijke lege plek aan Hart van Zuid die we nu daadwerkelijk invullen.” Lucia: „Dit is voor ons echt een mijlpaal. Twintig jaar geleden lagen er al plannen, nu gebeurt het echt.”

Volledig scherm
Wethouder Mariska ten Heuw, Lucia Douwes Dekker en Eline Douwes Dekker © Kim Jansen