Volledig scherm
Wat ze achterlaten: het stadskantoor aan de Hazenweg. © Emiel Muijderman

7 vragen over megaverhuizing stadskantoor Hengelo

HENGELO - Het aftellen is begonnen. Op maandag 3 februari keren de ambtenaren van de gemeente Hengelo terug naar de plek waar ze altijd hebben gezeten: het centrum. 7 vragen over het hoe en waarom achter deze megaverhuizing.

1. Waarom deze operatie?

Alles moet terug naar het centrum van de stad, want ambtenaren horen in de binnenstad, niet op een bedrijventerrein. In 2003 vertrok een groot deel van de ambtenaren naar Westermaat, nu volgt de omgekeerde weg. Hoewel veel ambtenaren de Hazenweg een prettige werkplek vinden, lekker dicht bij de snelweg en met een prachtig uitzicht, waren niet alle Hengeloërs even gelukkig met de locatie. Veel te ver weg.

2. Wat kost dit geintje?
De gemeenteraad trok 40 miljoen euro uit voor de hele operatie, maar zoals vaker bij dit soort megaprojecten viel de rekening hoger uit. Er kwam nog eens 1,2 miljoen euro bij. Bij de werkzaamheden werd meer asbest aangetroffen dan voorzien. De kosten van verwijdering liepen snel op, omdat het stadhuis een rijksmonument is met veel authentieke elementen, die moesten worden hersteld. Ook moest een andere type vloer worden besteld en er werden extra kosten voor toegangsbeveiliging gemaakt.

De coalitiepartijen reageren vooralsnog schouderophalend. SP-fractievoorzitter Floor van Grouw gaf eerder aan: „De overschrijding is acceptabel als ik zie hoeveel ergere kostenoverschrijdingen er in de wereld om ons heen zijn. Op de investering volgt een afschrijving over dertig, veertig jaar en dan praat je over een gering bedrag.”

3. Hoeveel mensen zijn het en waar komen ze vandaan?
732 ambtenaren nemen straks hun intrek in het nieuwe stadskantoor en het verbouwde stadhuis. Het merendeel, zo’n 45 procent, woont in Hengelo. Borne, Almelo en Hof van Twente zijn daarna de favoriete woongemeenten. De kleinere kernen zijn ook in trek. En dan zijn er de eenlingen die ver weg wonen en elke dag voor hun werk op en neer reizen. Bathmen, Deventer, Zwolle, Winterswijk staan in het woonplaatsenlijstje. Er komt zelfs iemand uit Hoogeveen.

4. Hoe gaat het straks met parkeren?
Dat is een vraag waar ambtenaren én Hengeloërs zich het hoofd over breken. Hoe druk zal het zijn in buurten die nét niet meer in een blauwe zone of betaaldparkeergebied liggen? De gemeente heeft flink wat plannen gemaakt die moeten voorkomen dat de Hengelose buurten om het centrum heen vanaf 3 februari volstromen. Parkeren tegen gereduceerd tarief in De Beurs of Thiemsbrug, langparkeren - en wat verder lopen - korting krijgen bij de aankoop van een (e-)fiets of een fiets leasen of een extraatje voor wie met het openbaar vervoer komt. Maar er zullen altijd ambtenaren zijn die net zo lang rondjes blijven rijden totdat ze de beste plek hebben gevonden.

5. Wat laten de ambtenaren achter?
Een fijn, groot kantoorgebouw, met op de hogere verdiepingen een magnifiek uitzicht op de A1 - geeft het gevoel van een wereldstad - Borne of de Hengelose Es. Op de begane grond een groot bedrijfsrestaurant. En een ruim parkeerterrein waar zelfs op regenachtige dagen nog wel een plekje te vinden is. Wat bepaald niet gemist zal worden is het uitzicht tijdens de dagelijkse pauzewandelingen. Even de benen strekken wordt straks stukken prettiger dan wandelen over een winderig bedrijventerrein.

6. Wat krijgen ze er voor terug?
De ruim zevenhonderd ambtenaren werken op flexplekken in een spiksplinternieuw Stadskantoor. Op de nieuwe plek aan de Deldenerstraat staan straks vierhonderd bureaus met een groot beeldscherm en aansluiting voor een laptop. Liefst 8000 vierkante meter is beschikbaar als kantoorruimte. De publieksruimte wordt zo’n 900 m2. Het Stadskantoor moet een duurzaam voorbeeld zijn. Zo is het geïsoleerd met vlaswol, is er ledverlichting en zijn er 260 zonnepanelen geplaatst. In de toekomst moet het gebouw worden aangesloten op het Warmtenet. Het ontwerp van EGM Architecten moet verwijzen naar elementen uit de streek. 

Via de ‘passerelle’ lopen ambtenaren zo van het nieuwe naar het volledig gerenoveerde stadhuis. Het monumentale stadhuis uit 1963 heeft een oppervlakte van 11.700 vierkante meter, dat een functionele indeling heeft gekregen. De hal heeft bijvoorbeeld zijn oude functie als centraal plein terug. Daar worden (culturele) evenementen gehouden. Stijlelementen als het mozaïek in de Burgerzaal, karakteristieke deuren en lampen zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven. 

7. Wat merken Hengeloërs van dit alles?
De gemeente beweert dat het nieuwe kantoor en het gerenoveerde stadhuis de binnenstad een krachtige impuls geven. Het zou meer bezoekers naar de stad trekken, waaronder de werknemers van de gemeente Hengelo. Of al die ambtenaren daadwerkelijk elke dag door de stad wandelen en lokaal kopen is natuurlijk nog de vraag. Voor de meeste Hengeloërs betekent het vooral dat ze een paspoort op een centrale plek kunnen aanvragen. Een ritje naar de Hazenweg blijft bewoners bespaard. Wel wordt het parkeren iets lastiger, want daar moet in het centrum voor worden betaald.

Volledig scherm
De ambtenaren verhuizen naar het stadskantoor aan de Deldenerstraat. © Emiel Muijderman