Thierry Baudet (FvD).
Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD). © ANP

Baudet gaat de mist in met Hengelose ondertekenaar Vrede van Münster

HENGELO - Hij noemde zich ooit de ‘belangrijkste intellectueel’ van Nederland en mag graag beweren grote kennis van de vaderlandse geschiedenis en cultuur te bezitten. Sinds kort deelt FvD-leider Thierry Baudet die ‘bagage’ ook in korte fimpjes op internet.

In het filmpje van afgelopen weekeinde ging hij echter opzichtig de mist in. Baudet hield een betoog over het Plakkaat van Verlatinghe als belangrijke ‘onafhankelijkheidsverklaring’ waarmee Nederland zich in 1581 van Spanje losmaakte. Baudet stond in het Kamergebouw voor een document, dat echter een kopie van de Vrede van Münster blijkt te zijn. In Münster beëindigden de Nederlanden in 1648 de oorlog met Spanje.

Baudet haalde niet alleen beide documenten door elkaar. Hij wees ook op enkele namen van de edellieden, die het Plakkaat getekend zouden hebben en bleef halverwege het filmpje even hangen bij Wilhelm Ripperda, die hij een Fries noemt.

Ripperda, heer van Hengelo, was echter diplomaat. Hij tekende in 1648 namens de Staten van Overijssel in Münster de vrede. Zijn portret hangt daar nog in de Vredeszaal. Ripperda zou overigens sowieso te jong zijn geweest om een rol te spelen bij het opstellen van het Plakkaat. Hij werd pas in 1600 geboren en stierf in 1669 op het Huys Hengelo.