Volledig scherm
De Beren op de Markt zijn weer ontkleed. © Saskia Minkman

Beren op de Hengelose markt zijn weer ‘bloot’, nu protest-petitie online

HENGELO - De Beren op de Markt in Hengelo zijn ontdaan van hun plastic zeil. Dat gebeurde op last van de gemeente. Ondertussen is door kunstenaars de petitie ‘Hengelo kan wel inpakken’ opgestart, met als doel meer geld voor de beeldende kunst.

Kunstenaars hebben vrijdagmiddag na overleg met de gemeente bij ‘De Badgasten’ zoals de beren op de markt heten, het plastic weggehaald. Jan Noltes van HeARTGallery bevestigt dat. ,,Er zijn goede afspraken gemaakt. Wij hebben De Badgasten ingepakt en gaan nu weer alles netjes opruimen.” De Badgasten waren ingepakt als protest tegen het gemeentelijk kunstbeleid.

Vandalisme

Een woordvoerder van de gemeente zei maandag dat de kunstenaars geacht werden ingepakte kunstwerken van de gemeente binnen twee dagen weer netjes van het zeil te ontdoen. ,,Ze hebben iets meer respijt gekregen”, aldus de woordvoerder vrijdag, ,,ze hebben beloofd dat uiterlijk vrijdagmiddag te doen, ook met het oog op het weekeinde. We willen natuurlijk niet dat de actie extra aanzet tot vandalisme.” 

Bevel in drievoud

‘t Wiefie van kunstenares Guusje Beverdam, op de hoek Beursstraat-Enschedesestraat, is nog steeds omwikkeld met zwart plastic. Beverdam, die vorig weekend het protest tegen de aangekondigde sluiting van HeArtGallery aanzwengelde, is niet van plan het plastic weg te halen.,,Ik ben niet benaderd door de gemeente. Ik ga het nu ook niet uitpakken. Nee hoor, daar zullen ze me eerst een bevel in drievoud voor moeten sturen”, aldus de kunstenares vrijdag.

Actie!

Inmiddels staat er sinds deze week een petitie online, waarin de gemeente wordt opgeroepen om structureel geld vrij te maken voor beeldende kunst. „Een bloeiend cultureel klimaat is voor iedere stad van belang, daar valt de beeldende kunst ook onder. Actie!”, aldus Beverdam.