Volledig scherm
Bij het schietincident op de bruiloft bij Beckum Palace vielen drie gewonden. © News United / Dennis Nengerman

Bruiloftschutter Beckum ook verdacht van eerdere poging tot moord

BECKUM/ALMELO - De man die verdacht wordt van het schieten op een bruiloft in Beckum in februari, wordt ook verdacht van een poging tot moord in Almelo in juni vorig jaar. Dat bleek op de eerste voorbereidende zitting van zijn proces bij de rechtbank in Almelo.

De 22-jarige verdachte uit Almelo zou op 6 juni 2018 in Almelo een man hebben beschoten. Dat slachtoffer werd op meerdere plekken in zijn lichaam geraakt en raakte zwaar gewond, maar overleefde de schietpartij ternauwernood. De Almeloër wordt daarnaast verdacht van het schieten op de bruiloft bij Beckum Palace op 2 februari van dit jaar. Daarbij vielen drie gewonden.

Poging tot moord

Het Openbaar Ministerie verwijt hem poging tot moord of doodslag, voor zowel de schietpartij in Almelo als in Beckum. In Beckum ging het mis tegen het einde van een grote Turkse bruiloft. De verdachte zou meerdere schoten hebben afgevuurd in de hal van het uitgaanscentrum, met een semi-automatisch wapen. Vervolgens zou hij buiten op de parkeerplaats meerdere keren in de lucht hebben geschoten.

Voortvluchtig

De man die door justitie wordt gezien als de bruiloftschutter werd in maart opgepakt, nadat de politie zijn foto en naam verspreidde. De man was toen voortvluchtig. Sinds zijn arrestatie zit hij vast. Zijn advocaat vroeg vandaag om zijn voorlopige vrijlating, omdat er sprake zou zijn van noodweer. Bovendien heeft de verdachte volgens zijn raadsman niet gericht op mensen, maar op de vloer geschoten.

Camerabeelden

Daar wil de officier van justitie niet aan. „Dat de verdachte bewust op de grond heeft geschoten blijkt nergens uit. Slachtoffers zijn geraakt in benen en buik. En noodweer blijkt niet uit de beelden. Er was eerder sprake van belaging door de verdachte.” Bovendien zou die al voorbereid zijn op een snel vertrek. „De auto van de verdachte is vlak voor het incident voor de uitgang weggezet, met draaiende motor. Op camerabeelden is te zien dat hij daarin met drie anderen vertrekt.”

Ook de rechtbank gaat niet mee met het pleidooi van de advocaat, de verdachte blijft vast zitten. Hij moet voor observatie naar het Pieter Baan Centrum, naar verwachting in oktober. Op 13 september er is opnieuw een voorbereiding zitting.