Volledig scherm
Rechtbank in Almelo. © GinoPress B.V.

Cel geëist tegen Hengeloër voor inrijden op UWV’ers

ALMELO/HENGELO - Anderhalf jaar zitten. Dat is geëist tegen Hengeloër Freddy van der Z. (39) voor het bedreigen en inrijden op UWV-medewerkers.

Als een gesprek met een UWV-medewerker op 4 december niet loopt zoals Van der Z. wil, wordt hij woest. De overspannen Hengeloër slaat zo hard op tafel dat zijn vuist twee weken pijn doet.

Hij grist een schrijfmapje van de uitkeringsinstelling van tafel en sprint weg. Hij springt in zijn auto en rijdt vol gas weg. Een UWV-beveiligster moet voor haar leven springen, zeggen getuigen. Volgens Van der Z. was ‘een huppeltje’ genoeg, zegt hij deze donderdag tegen drie rechters. Het Openbaar Ministerie verwijt hem ook dat hij UWV’ers verbaal met de dood bedreigde. Volgens de officier van justitie waren zij ‘aangedaan’.

Moeizame geschiedenis

Van der Z., die als zzp’er in de bouw werkte, heeft een lange en moeizame geschiedenis met medewerkers en keuringsartsen van het UWV. Hij is in een civiele procedure met de dienst verwikkeld die naar zijn zeggen niet voor 2020 wordt behandeld.

Mallemolen

In lange betogen probeerde Freddy van der Z. de rechters te overtuigen van het onrecht dat hem zou worden aangedaan. ,,Ik word ondermijnd. Wie haalt mij uit deze bureaucratische mallemolen?’’ Volgens hem worden mensen tot wanhoop gedreven ‘door kastje-muur-verhalen’. Hij zegt een bouwvakker te zijn die is ‘opgeslokt door het flexwerkers-verhaal’. Hij werd voor 60 procent goedgekeurd. Een psycholoog tekende een persoonlijkheidsstoornis, burn-out en depressieve klachten bij hem op.

Zielenknijper

Van der Z. werkte niet mee met de reclassering. Hulp van een zielenknijper weigert hij. ,,Ik heb geen zin in wroeten in mijn persoon.’’ Hij heeft alleen baat bij een jurist, die hem helpt bij het blootleggen van alle complotten. ,,En een schoonmaakster zou wel leuk zijn.’’

De officier stelt voor hem af te straffen met anderhalf jaar cel. Van der Z.: ,,Ik ben geshockt over de strafeis. Ik hoor niet tussen die mensen.’’

Vonnis: 25 juli.