Columnist Pier van Dijk.
Volledig scherm
Columnist Pier van Dijk. © Christian van der Meij

Column van Pier van Dijk in voorgedragen in Hengeloos Peil 17 juni

Waarschuwing! Dit is een column, dus niet geschikt voor ongeoefende lezers. Lees de bijsluiter.

Reuring. Soms zijn er momenten in je leven dat je voor het dilemma staat of je nu moet condoleren of feliciteren, en dan nog van harte ook, wat bij condoleren sowieso merkwaardig voelt. Bijna een week geleden kreeg ik een alert van onze TC Tubantia; in mijn broekzak trilde het niet alleen, maar gingen ook de alarmbellen af.

Het college van B en W ziet plotseling af van de bouw van de Hijschkamer. Over reuring gesproken! “Ik zag de Hijschkamer als toegevoegde waarde voor de binnenstad om zo meer bezoekers naar de binnenstad te brengen”, aldus wethouder Bas van Wakeren. Te brengen? Wat is dat nu? De bezoekers zouden dus tot in de Hijschkamer worden gereden? Zouden ze op kosten van het college ook gratis mogen ‘hijschen’ in de ‘kamer’?

Veni, vidi, vici non

Terug naar condoleren of feliciteren of wellicht beide. Helaas voor het college en Bas werd het geen veni, vidi, vici, maar veni, vidi, vici non. Condoleren dus! Geacht college, beste Bas, van harte gecondoleerd met het overlijden van de Hijschkamer.  Feliciteren dus! Geacht college, beste Bas, van harte gefeliciteerd met  het overlijden van De Hijschkamer. Het bespaart de stad in het algemeen en het college in het bijzonder immers een hoop ellende en niet alleen financieel.

“Hoe nu verder?”, vroeg de wethouder zich af. “De voorkeur gaat op dit moment uit naar een nieuw plan dat we willen gaan maken met alle partners in de binnenstad”.

Een nieuw plan? Alle partners in de binnenstad? Maar er liggen toch twee prachtige plannen? Het college hoeft ze alleen maar van onder het tapijt te halen. (Mater de lorosa, behoede ons voor de zoveelste lijdensweg!) Om te beginnen is daar Het Fijnplein, de 3G-spot van Hengelo: Groener, Gezelliger en… Goedkoper. Het eerste en lang het enige alternatief, waarin zo’n beetje alle ideeën zijn verwerkt waarmee inwoners van Hengelo zijn gekomen, na het debacle van de herinrichting van de binnenstad in 1999.

Bos op het plein

Ten tweede is daar het Bos op het plein, een overgenomen, maar uitvergroot deel van Het Fijnpein. Vanaf deze plaats wil ik de initiatiefnemers van Bos op het plein mijn complimenten maken voor de wijze waarop zij hun plan steeds weer voor het voetlicht hebben weten te brengen. Dames en heren, voor hen en alle betrokkenen een hartelijk applaus!

En al die partners in de binnenstad? Er zijn er toch maar twee die er toe doen? De bedenkers van Bos op het plein en Het Fijnplein. O, u bedoelt marktkooplui, kroegbazen, pandeigenaren en winkeliers? Bepalen die dan hoe Hengelo eruit moet zien, met het oor op het welluidend gezoem van hun pinapparaten?

Al in 1949 moest ik in Blaricum met mijn ouders kijken naar oude ambachten en andere folklore. Of je nu kijkt naar klompen maken, manden vlechten en schaap-scheren in Blaricum of Hengelo, het is allemaal van hetzelfde laken een pak en dat al driekwart eeuw; men kan er kennelijk maar niet genoeg van (voorgeschoteld) krijgen.

Reuring? Soms kan ik het woord niet meer horen. En waarom niet? Het gaat kennelijk alleen nog maar om ‘hoe meer mensen, hoe beter’, ten faveure van de ondernemers en helaas niet om het gebodene, dat wil zeggen de kunst en cultuur als zodanig. Zelfs HeArtGallery krijgt geld uit de reuring-ruif, mits hun activiteiten spektakel opleveren; kunst als glijmiddel dus, niet te geloven, dan liever droog naar binnen.

Stichting Reuring in de stad

Sinds kort bestaat er in Hengelo zelfs een Stichting Reuring in de stad. Geef mij vijf minuten en ik heb ideeën voor vijf jaar massavermaak in de binnenstad, goed voor duizenden consumerende bezoekers per evenement. Wat dacht u van: een blote Ton Schulte die op een nacht voor de deur van Oyfo het zogenaamde consensisme bedrijft, gesponsord door Martin Brinkhuis; een clinic door Oranje leeuwen en leeuwinnen op het marktplein, topless wel te verstaan, inclusief hooligans; een lookalike van Herman Brood die van de Brinktoren springt; een spinnende Max Verstappen op het Burgemeester Jansenplein, rook, stank en teringherrie gegarandeerd; een treffen van leden van opgeheven motorbendes, inclusief liquidaties.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, dames en heren! Ik stel voor dat Bos op het plein en Het Fijnplein zeer binnenkort om de tafel gaan zitten om wellicht te komen tot een Bos op Het Fijnplein. Samen staan ze sterk, toch? Het college mag kosteloos aanschuiven. Als je niet oppast zie je straks door de mensen de massa niet meer!