Coronapost Twente vanaf woensdag in gebruik

VideoHENGELO - Er gaat een strakke discipline gelden in de coronapost in Hengelo. Maximaal vier patiënten mogen er  tegelijk binnen zijn. Alleen met een doorverwijzing en strikt op de afgesproken tijd komen ze binnen. De post wordt woensdag om 18.00 uur in gebruik genomen.

Lijnen op de vloer geven precies aan hoe de patiënt naar hun wachtplek moeten lopen. De stoelen staan in vier paren van twee opgesteld. Op ruime afstand van elkaar. Voor één patiënt en maximaal één begeleider. Daar wordt strikt de hand aan gehouden, vertelt directeur Luc de Vries van de coronapost. Net als aan de afgesproken tijd. „Als iemand twintig minuten te vroeg is, zal hij worden gevraagd om twintig minuten buiten in de auto te wachten.”

Een moeilijke puzzel

Alles in de hulppost is erop gericht dat ‘gezonde’ mensen niet in contact komen met mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. „Koorts kan het gevolg zijn van een darmontsteking. Maar is ook een van de signalen die op corona wijzen", zegt De Vries. „De puzzel is steeds om die twee strikt gescheiden te houden.”

Post moet huisartsen ontlasten

De coronapost, ondergebracht in de vroegere huisartsenpost aan de Aletta Jacobslaan, moet het risico op besmetting van ‘andere’ patiënten verkleinen. De mogelijkheden de groepen te scheiden zijn bij de reguliere huisartsenposten kleiner. Daarnaast moet de post de Twentse huisartsen, die door de snelle groei van het aantal coronapatiënten tegen hun grenzen aanlopen, ontlasten. Ook kan efficiënter worden omgesprongen met de schaarse hulpmiddelen.

Nooit zonder afspraak

De huisarts blijft het eerste aanspreekpunt voor mensen met klachten die kunnen wijzen op corona. Tussen 18.00 uur en 23.00 uur en in de weekeinden kunnen ze worden verwezen naar de coronapost.  In eerste instantie instantie kunnen alleen patiënten van de huisartsenposten in Hengelo en Enschede er terecht. Almelose patiënten pas als die niet meer kunnen worden geholpen bij de huisartsenpost in hun woonplaats. Zonder afspraak komt niemand binnen.

Directeur Luc de Vries in de coronapost in Hengelo, die donderdagavond in gebruik wordt genomen. Op de achtergrond twee co-assistenten in beschermende kleding.
Volledig scherm
Directeur Luc de Vries in de coronapost in Hengelo, die donderdagavond in gebruik wordt genomen. Op de achtergrond twee co-assistenten in beschermende kleding. © Lenneke Lingmont