Volledig scherm
Leegstaande boerderij aan Dasstraat 69 ging in de verkoop. Toch kreeg niet de hoogste bieder de boerderij in handen. © Carlo ter Ellen DTCT

Deurwaarder legt beslag op boerderij in Hengelo

HENGELO - De voorzieningenrechter van de rechtbank in Almelo heeft beslaglegging op de boerderij aan de Dasstraat goedgekeurd.

De omstreden verkoop van de boerderij aan de Dasstraat met bijna 2000 vierkante meter grond krijgt een staartje, nu de deurwaarder met de rechterlijke uitspraak in de hand beslag heeft laten leggen op het onroerend goed. Daardoor kan de gemeente het object niet doorverkopen. Volgens mevrouw Kwast-van der Wiel, de hoogste bieder die om de beslaglegging vroeg, is het er niet eerlijk aan toe gegaan rond de gunning. Komende weken volgt een rechtszaak, waarbij zij van de gemeente eist dat zij de boerderij kan aankopen voor 280.000 euro kosten koper.

Tweede kandidaat

Opmerkelijk is dat de gemeentelijke afdeling Grondzaken het pand onderhands wilde verkopen via Prima Makelaars . Mevrouw Kwast- van der Wiel meldde zich met het hoogste bod. Een tweede kandidaat meldde zich bij Grondzaken met een lager bod (paar duizend euro verschil), maar kreeg het object gegund omdat deze persoon verklaarde er zelf in te willen wonen. Mevrouw Kwast-van der Wiel meent dat zij als hoogste bieder recht heeft op aankoop. Haar is nooit gevraagd hoe zij het pand wilde gebruiken.

Nooit op Funda

Hoewel wethouder Gerard Gerrits in een vergadering van de gemeenteraad verklaarde ‘dat het pand in de openbare verkoop is geweest’, heeft Dasstraat 69 nooit op funda gestaan en ook verder is er geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven.

Het bewuste kavel had drie jaar achtereen een WOZ-waarde van bijna 6 ton. Per 1 januari 2017 werd de waarde echter vastgesteld op 253.000 euro en een jaar later op 261.000 euro. Volgens huispedia, de databank voor onroerend goed, heeft het kavel  nog altijd een waarde tussen 664.000 en 762.000 euro. 

Raadslid Leo Janssen heeft nieuwe vragen gesteld over deze zaak, omdat er een ‘hardnekkig gerucht’ de ronde zou doen dat de koper een ‘goede bekende’ zou zijn van de afdeling Grondzaken. Deze krant tracht op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (wob) álle  informatie over de kwestie  boven water te halen.