Volledig scherm
Lasrobot last plaat aan een staalconstructie bij Voortman in Rijssen. Het familiebedrijf was de grootste stijger en kwam binnen op plek 45. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Deze Twentse bedrijven staan in de top-100 van de maakindustrie

HENGELO – Agar in Hengelo is het hoogst genoteerde Twentse bedrijf in de top-100 van de Nederlandse maakindustrie. Voortman Steel Group in Rijssen is de grootste stijger. Voortman staat op plek 45 en viel vorig jaar met een 107e plek buiten de top-100.

 In totaal staan er acht ondernemingen uit Twente en de oostelijke Achterhoek in de top-100 van best presterende maakbedrijven.  Agar staat op plek elf. De onderneming telt elf zand- en betonbedrijven en komt voort uit de Betoncentrale in Enschede. De omzet kwam uit op 97 miljoen euro, een stijging met elf procent. De omzet van Voortman Steel Group steeg eveneens met elf procent.

Omzetgroei en winstgevendheid

Het businessblad Management Team stelt de lijst jaarlijks samen en houd de prestaties van de 300 grootste mkb-maakbedrijven (omzet maximaal 500 miljoen) tegen het licht. De bedrijven worden beoordeeld op omzetgroei over vier jaar, winstgevendheid en de portefeuille onderhanden werk. Bij het opstellen van de lijst waren de prestaties in 2018 uitgangspunt.

Andere regionale maakbedrijven in de top-100 zijn:

27. Hydratec Industries (+23%), o.m Timmerije Neede en Stork SPM Hengelo (omzetgroei +10%).

38. Aeronamic (Almelo), bouwt o.a. vliegtuigonderdelen (+23%)

45. Voortman Steel Group (Rijssen), bouwer staalconstructies en staalbewerkingsinstallaties (+11%)

48. Nedap (Groenlo), hightech systemen voor o.a. identificatie van koeien en varkens, anti-diefstal en voorraadbeheer (+1,9%).

62. Trioliet (Oldenzaal), producent veevoederwagens (+2%).

80. Hitec Power Protection (Almelo), producent noodstroomapparatuur (+8%).

94. Meilink (Borculo), vracht- en transportexpert, maakt o.m bijzondere kisten. (+5%)