HENGELO - In deze rubriek zoeken we geluiden van Hengelo. Letterlijk - de carillonklokken, de markt, een uitgaande school -, maar ook figuurlijk: meningen over onderwerpen die spelen in de stad. Aflevering 9: waterzoeker Jeroen Riekert bij de Omloopleiding.
Tim Nijhof
Vanuit de verte lijkt Verdeelwerk Fox, het aquaduct bij de Steenrietweg, nou niet direct een Hengelose attractie. „Het oogt zurig grijs”, beseft Jeroen Riekert van Waterschap Vechtstromen. Maar hij ziet ook iets anders. „Dit is de plek waar de Koppelleiding en Elsbeek overgaan in de Omloopleiding. Hengelo heeft de meeste beken van Twente. Op veel plekken zijn ze weggestopt, verdwenen. Maar hier zie je de beken nog, in volle glorie.”
In 1998 kwam het water tot aan de randen van de stad. Zandzakken waren nodig. Sindsdien is het hier nooit meer zo penibel geweest.
Jeroen Riekert, Waterschap Vechtstromen
Tot in het extreme
De Omloopleiding is aangelegd in de jaren 60 en moest het water, dat veel overlast veroorzaakte, om Hengelo heen leiden. Klimaatverandering leidde tot nieuwe inzichten. Meer dan een halve eeuw later stroomt water ook door de stad en worden Hengelose beken opgewaardeerd. Zo wapenen gemeente en waterschap zich tegen klimaatextremen, droge zomers en natte winters.
Hengelo kreeg in oktober van 1998 door overvloedige regenval een voorproefje van de schade die opstandig water kan aanrichten, memoreert Riekert. „Het kwam tot aan de randen van de stad. Zandzakken waren nodig. Sindsdien is het hier nooit meer zo penibel geweest. Toch moeten we rekening houden met nieuwe extremen.” Hengelo moet in de woorden van Riekert ‘een waterrobuuste stad’ worden.
„We verbeteren de kwaliteit van het water, maken het klimaatbestendig. Door het beter af te koppelen, niet teveel door rioleringen te laten lopen en zoveel mogelijk in tuinen te parkeren. Ook zorgen we ervoor dat het beter zichtbaar is, zodat mensen ervan kunnen genieten. Goed voorbeeld is de Elsbeek bij Welbions, waar we water uit duikers halen en aan de mensen tonen.”
In toom houden
Als jochie dompelde Riekert zich onder in de Deurningerbeek. „Fluitend ging ik ernaartoe, met mijn schepnet.” Hij hield er een levenslange fascinatie aan over. „Waar ter wereld ik ook ben, ik ga altijd eerst op zoek naar water. Het brengt dynamiek, zuurstof, leven. Water straalt kracht uit. Aan ons de taak om het in bedwang te houden en te benutten.” Hij gebaart naar de Omloopleiding en zegt: „Kletterend water. Een geluid dat vertrouwen inboezemt. Ik word er rustig van.”
Water straalt kracht uit. Aan ons de taak om het in bedwang te houden en te benutten
Jeroen Riekert, Waterschap Vechtstromen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.