Volledig scherm
Onder toeziend oog van jurylid Leo Blom (M) krijgt fotograaf Eric Brinkhorst (R) uit handen van de Haagse fotograaf Jos van Leeuwen (L) de Jos van Leeuwen Fotoprijs. © ANP

Eric Brinkhorst uit Hengelo wint met foto van vonkenregen de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2019

SCHEVENINGEN - Fotograaf Eric Brinkhorst uit Hengelo heeft donderdagavond met zijn foto van de vonkenregen in Scheveningen bij de jaarwisseling vorig jaar de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2019 gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding voor de beste nieuwsfoto van het jaar uit handen van de naamgever in Den Haag.

De jury stemde unaniem voor de foto omdat die ‘zich ontwikkelde tot een icoon van een van de zaken die het nieuws in 2019 beheersten. Het afgelopen jaar leidde de vonkenregen tot een streep door de vreugdevuren, het aftreden van toenmalig burgemeester Pauline Krikke en vele debatten. 

,,Een onvervalste nieuwsfoto, waarbij je als kijker de beleving hebt er middenin te staan”, zei jurylid Leo Blom. In totaal waren er vijf foto’s genomineerd.

‘Rustige oudejaarsavond’

Brinkhorst hoopte vorig jaar op een rustige oudejaarsavond. Toen de vonkenregen begon haastte hij zich naar de Keizerstraat en nam daar het nu winnende plaatje. ,,Ik stond op het Scheveningse strand, met een glaasje in mijn linker- en een camera in m’n rechterhand’’, vertelde hij eerder aan het AD.

Het nemen van de foto ging niet zonder gevaar, misschien niet onlogisch bij een vonkenregen. ,,Op een gegeven moment werd ik op mijn schouder getikt met de mededeling: u staat in brand. Dat is ook niet iets wat je elke dag hoort.” Het vuur werd door de passant snel gedoofd. 

Artikel gaat verder onder foto.

Volledig scherm
De winnende foto. © eric brinkhorst

De fotograaf won eveneens met dezelfde foto de Jos van Leeuwen Publieksprijs. Voor deze prijs koos het publiek uit twaalf kanshebbers, een voor elke maand van 2019.

Haagse fotograaf

De prijzen zijn vernoemd naar Jos van Leeuwen, een rasechte Haagse nieuwsfotograaf die al decennia lang het regionale nieuws in beeld brengt. Vorig jaar ging de juryprijs naar Alexander Schippers en de publieksprijs naar Steven van der Kruit.