Volledig scherm
De lancering van de Ariane-5-raket, in 2016. © anp

Europese raketten aan de grond door dwarse Hengelose ondernemer

ALMELO – Het prestigieuze Europese raketprogramma Ariane-6 dreigt in de soep te lopen omdat de Hengelose ondernemer Joep Henk Lüth dwars ligt. Lüths bedrijf Spacetec produceert onderdelen voor de raket, maar weigert ze te leveren vanwege een financieel geschil met opdrachtgever Airbus. Vanmorgen vanaf negen uur staan beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank in Almelo.

Wat Airbus betreft is het zo klaar als een klontje. Dochteronderneming Airbus Defence and Space Netherlands stuurt materialen en tekeningen naar de Topaasstraat in Hengelo, waar Spacetec volgens de aanwijzingen raketonderdelen van maakt. Daarvoor is een maximumprijs afgesproken van ruim 1,1 miljoen euro. Maar Spacetec vroeg ineens 650.000 euro meer. En toen Airbus dat weigerde te betalen zette Spacetec de levering stop.

Schade 50 miljoen

Airbus heeft het contract met Spactec inmiddels opgezegd en eiste alle geproduceerde onderdelen plus alle geleverde materialen terug. Maar Spacetec hield de poot stijf. Airbus stapte daarop naar de rechter, want volgens de Europese vliegtuigbouwer komt hij zwaar in de problemen door de halsstarrige houding van Spacetec. Airbus kan nu zijn verplichtingen niet nakomen naar de ArianeGroup SAS, die de Ariane-6 raket bouwt. Als dat project vertraging oploopt kan de schade voor Airbus oplopen tot 50 miljoen euro.

Faillissement

Beide partijen hebben de afgelopen weken wel geprobeerd om met elkaar te onderhandelen, maar dat liep op niets uit. Volgens Airbus heeft ondernemer  Joep Henk Lüth zelfs gedreigd het faillissement van Spacetec aan te vragen als hij het extra geld niet krijgt. Volgens de advocaat van Airbus staat Lüth ‘bekend vanwege zijn emotionele en onvoorspelbare wijze van zakendoen’. De vliegtuigbouwer heeft daarom beslag laten leggen op alle onderdelen en materialen en heeft het contract met Spacetec ontbonden.

Uitvechten

Het eigenlijke conflict met Spacetec moet volgens de bepalingen in het contract worden uitgevochten bij een speciale arbitragecommissie. Maar een deel van de materialen ligt opgeslagen bij zusterbedrijf PM Aerotec en bij moederbedrijf PM BV, met wie Airbus geen contract heeft. Daarom zijn die nu voor de Almelose rechtbank gedaagd om de eigendommen af te geven.

De PM-groep heeft haar hoofdkantoor in Dedemsvaart. Spacetec, Aerotec en PM BV zijn allemaal gevestigd aan de Topaasstraat in Hengelo. De PM-groep werkt internationaal en maakt hightechonderdelen voor onder meer medische en militaire apparatuur.