Volledig scherm
Bas Goossens en Sien Vels (midden) van Explorius met wethouder Mariska ten Heuw bij de oude kweekschool aan de Paul Krugerstraat. © Annina Romita

Explorius uit Rijssen heeft hét plan voor oude Rijkskweekschool in Hengelo

HENGELO/RIJSSEN - Wonen voor ouderen die zorg nodig hebben en ruimte voor een huisartsenpraktijk, fysiotherapiepraktijk of andere medische instellingen. Dat is de nieuwe bestemming voor de oude Rijkskweekschool op de hoek Paul Krugerstraat/Oldenzaalsestraat in Hengelo, een plan van Explorius uit Rijssen.

De gebieds- en vastgoedontwikkelaar Explorius, een dochterbedrijf van Nijhuis Bouw, heeft de aanbestedingsprocedure van de gemeente Hengelo gewonnen. Deze krant meldde eerder dat zorgverlener ’s Heeren Loo als winnaar uit de bus was gekomen. Dat is achteraf onjuist gebleken.

Acht partijen dienden een plan in dat moest voldoen aan de eis van de gemeente voor een derde leven van de oude kweekschool, waar later lange tijd voortgezet onderwijs (Ichthus, Bonhoeffer College en De Spindel) in was gevestigd. 

Maatschappelijke functie

Het in 1963 opgeleverde gebouw van de Hengelose gemeentearchitect De Jeu moest minimaal 521.000 euro opleveren en een maatschappelijke functie gaan vervullen die verder ging dan slechts bewoning. Ook de architectonische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige kwaliteiten van het pand moesten in stand blijven.

Prijs

De koopprijs die Explorius in zijn plan heeft geboden, heeft voor 40 procent meegewogen in de selectieprocedure. Hoeveel Explorius betaalt, wordt openbaar als de officiële verkoopakte bij de notaris wordt gepasseerd. ,,De kwaliteit van het plan heeft zwaarder gewogen, dat was 60 procent van het totaal”, zegt Joost Bekkink, projectleider namens de gemeente.

Zorgindicatie

Vast staat dat er 36 wooneenheden (van 30 tot 45 vierkante meter) komen voor ouderen die een indicatie voor zorgzwaartepakket 4 tot en met 6 (verpleeghuiszorg) hebben. Dat zouden ook een aantal stellen kunnen worden, maar dan moeten beide partners een zorgindicatie bezitten.  Ze huren van een zorgaanbieder waar Explorius mee in onderhandeling is. De vastgoedontwikkelaar wil niet bekendmaken welke partij dat is.