Volledig scherm
Dafne Schippers wint de 200m overtuigend bij de FBK Games in Hengelo op 3-6-2018. Foto Ed Turk © VI Images / Ed Turk

FBK Games in de min: Hengelo moet bijspringen

AUDIOHENGELO - De organisatie van de FBK Games vraagt de gemeente Hengelo ‘met klem’ om een structurele subsidie van 75.000 euro per jaar. Anders komt het voortbestaan van het atletiekgala in gevaar.

Het subsidieverzoek is afkomstig van Global Sports Communication, het bedrijf van voormalig topatleet Jos Hermens. Die is sinds vorig jaar eigenaar van de FBK Games. Hermens nam de organisatie over van het Belgische Golazo.

Global Sports doet een dringend beroep op de gemeente Hengelo om bij te springen. ‘We investeren fors in de FBK Games. Ondanks grote inspanningen hebben we de afgelopen jaren een negatief resultaat geboekt. Dit is niet langer houdbaar. De FBK Games worden daardoor bedreigd in het voortbestaan op lange termijn.’

Weinig daden

In het collegeakkoord staat de gemeentelijke ondersteuning van de FBK Games expliciet genoemd. ‘Die steun is er in woorden, maar te weinig in daden’, vindt Global Sports. Het bedrijf vraagt om een jaarlijkse subsidie van 75 mille: 50.000 euro voor het evenement zelf, 10.000 euro voor breedtesportactiviteiten en 15.000 euro voor marketing en promotie.

Het gevraagde bedrag is gelijk aan de subsidie van de provincie Overijssel. Die is toegezegd tot en met 2019. Het is onzeker of de provinciale subsidie na dit jaar geprolongeerd wordt.

Voorstellen

Het Hengelose gemeentebestuur wil in dit stadium niet zeggen of het verzoek van Global Sports gehonoreerd zal worden. Het is één van de in totaal 34 voorstellen voor nieuw beleid die zijn ingediend door burgers, verenigingen en organisaties. In totaal voor een bedrag van ruim 8 ton. Pas in juli beslist de gemeenteraad van Hengelo welke voorstellen worden overgenomen.

Sinds 2013 ontvangen de FBK Games geen structurele subsidie meer van de gemeente Hengelo. Twee jaar geleden vroeg de vorige eigenaar Golazo ook al om een extra bijdrage. Nu probeert Global Sports het dus opnieuw. ‘Hengelo heeft goud in handen met de FBK Games en dit mag gewaardeerd worden.’ 

1Twente sprak met Hans Kloosterman, directeur van de FBK Games. Luister hieronder het interview terug.