Volledig scherm
Een bord bij de weegbrug waarschuwt Hengeloërs ervoor dat ze niet zo maar hun zakken bij het Milieupark kunnen achterlaten. © Emiel Muijderman

‘Gemopper en gevloek op milieupark Hengelo is volkomen terecht’

LezersbriefLEZERSBRIEF/HENGELO - „Het gemopper en gevloek is volkomen terecht. De gemeente breekt de service stukje bij beetje af”, vindt Hengeloër Eddy van Essen.

„Inwoners die in het verleden volkomen legaal afvalzakken wegbrachten naar het milieupark worden afgeschilderd als profiteurs. De gemeente zegt dat het milieupark niet bedoeld is voor fijn restafval. Hoezo, de orac’s waar het nu in gegooid moet worden staan toch ook op het milieupark?

Fout

In de Hengelose verordening reinigingsheffing 2019 stond nergens dat er geen fijn restafval weggebracht mocht worden. Bij de tarieven stond (grove) huishoudelijke restafvalstoffen. Dus grove stond tussen haakjes. De haakjes zijn bij de verordening van 2020 weggehaald. Hiermee erkent de gemeente dat ze fout zit. Het werd altijd toegestaan om zakken weg te brengen.

Sigaar uit eigen doos

Er is in feite sprake van een ordinaire bezuinigingsmaatregel naar aanleiding van de invoering van Diftar in Borne. De gemeente speelt nu mooi weer met de verlaging van het vaste tarief met €4,08. Een sigaar uit eigen doos. De inwoners van Borne maken ook gebruik van het milieupark en konden afvalzakken weggooien gebruikmakend van hun stortquotum van 100 kg. Voor fijn huishoudelijk afval had dit zonder Diftar voor fijn restafval geen nut, nu wel. In zakken van 60 liter kan echter ook middelgroot afval en dat is uiteraard super handig bijvoorbeeld na een verbouwing of zolderopruiming.

Het 50 kg. stortquotum heeft een waarde van €7,50 en wordt betaald uit het vaste tarief. Daar heeft iedereen aan meebetaald, of het nu aan fijn of grof huishoudelijk afval besteed werd doet niet ter zake. De aantijging van misbruik is volkomen onterecht en een excuus lijkt mij in deze op zijn plaats.”

Eddy van Essen
Hengelo