Veel kinderen lopen mee in de optocht.
Volledig scherm
Veel kinderen lopen mee in de optocht. © Annina Romita

Gezinscarnavalsoptocht voor en door Hengelo

HENGELO - De carnavalsoptocht in Hengelo is vooral een intiem feest voor eigen publiek. En dat bevalt prima.

Het bleef lang onzeker of de 43ste editie van de Gezinscarnavalsoptocht in Hengelo zaterdag door kon gaan. De harde windstoten dreigden roet in het eten te gooien. Maar gelukkig voor de deelnemers en toeschouwers gaf de organisatie groen licht voor de optocht.

Geen draaiende delen

„Rond het middaguur hebben we bij de opstelplaats nog een laatste overleg gehad of de optocht door kan gaan”, vertelt Erwin Leis, voorzitter van de Stichting Stadserf Carnaval Hengelo (SSCH). „We hebben besloten dat het kan, maar de draaiende delen op de wagens moeten vanwege de harde wind wel vastgezet worden.”

Op het moment dat de eerste loopgroepen, praalwagens en eenlingen aan de rondgang door de stad beginnen, pakken grijze wolken zich samen boven Hengelo. Tot tevredenheid van de voorzitter blijft het echter droog.

Hoewel de draaiende delen zijn vastgezet, blijven de kleurrijke wagens mooi om naar te kijken.
Volledig scherm
Hoewel de draaiende delen zijn vastgezet, blijven de kleurrijke wagens mooi om naar te kijken. © Annina Romita

Bevrijding

De toeschouwers langs de route wachten ondertussen op het ‘Hengelose feestje’ dat komen gaat, want aan de gezinsoptocht doen alleen deelnemers uit de gemeente Hengelo mee. Ze zien loopgroepen en praalwagens met als thema onder meer ridders, het wilde westen en de kermis aan zich voorbijtrekken. En er wordt ingespeeld op de actualiteit en maatschappelijke ontwikkelingen. Door HCV de Deurtrappers bijvoorbeeld, die met hun motto ‘Heb het lef om anders te zijn’ een duidelijke boodschap afgeven. Bijzonder is ook de eenling die voorin de stoet loopt: Ben Geelen heeft zich uitgedost als soldaat, in zijn hand houdt hij de Nederlandse vlag met het nummer 75. Een verwijzing naar 75 jaar bevrijding dat komend voorjaar wordt gevierd.

Kindercarnaval

Sandra Schuring uit Hengelo bekijkt de optocht verkleed als heks. Ook haar nichtjes Jasmijn (7) en Esmee (7) zijn verkleed. Jasmijn als heks, Esmee als prinses. „Ik woon in het centrum, dus elk jaar komen ze bij mij naar de optocht kijken”, vertelt Schuring. Na de optocht gaan ze samen de stad in. „We gaan gezellig naar een kindercarnavalsfeest.”

Langs de route kijken is soms net zo leuk als meelopen in de stoet.
Volledig scherm
Langs de route kijken is soms net zo leuk als meelopen in de stoet. © Annina Romita

Keeltabletten

Even verderop wacht Chantal Evelo tot haar kleinzoon voorbijkomt. Hij doet, verkleed als pinguïn, mee in een loopgroep. Dat is tenminste de bedoeling. „Hij had nogal last van zijn keel, dus ik hoop dat hij er vandaag bij is”, zegt de Hengelose. Voor de zekerheid heeft ze een zakje keelpastilles voor hem meegenomen. Ze vertelt dat ze uit een echte carnavalsfamilie komt. Als kind liep ze al mee in de optocht. „Carnaval vieren is me met de paplepel ingegeven.” Elk jaar gaat ze kijken naar de Hengelose optocht, meestal naar de Twentse Lichtparade, maar dit jaar werd het de Gezinscarnavalsoptocht. „Weet je wat zo leuk is aan carnaval? Het verbroedert. Tijdens carnaval doet het er niet toe wie of wat je bent.”