Volledig scherm
Het glaskunstwerk in de voorgevel van het Gilde College in Hengelo. © Gemeente Hengelo

Glaskunstwerk in Hengelose school gered van sloop

HENGELO  - Het volgens kenners unieke glaskunstwerk in de voorgevel van het voormalige Gilde College aan de Bandoengstraat is gered van de sloop.

Volledig scherm
Het glaskunstwerk in de voorgevel van het Gilde College in Hengelo © Gemeente Hengelo

Het oude schoolgebouw gaat binnenkort tegen de vlakte. Dankzij de inspanningen van de werkgroep monumentale kunst van erfgoedvereniging Bond Heemschut en de gemeente Hengelo is het kunstwerk voorafgaand aan de sloop gedemonteerd en veilig opgeslagen.

Techniek

Het glaskunstwerk dateert uit 1970 en is gemaakt door Joop van den Broek (1928-1979). Het is een glasappliqué. Dit is een techniek waarbij gekleurde stukken glas geplakt worden op een drager van blank glas. Van den Broek behoort tot de belangrijkste naoorlogse glaskunstenaars in Nederland.

Cobra

Zijn werk aan de Bandoengstraat laat volgens deskundigen goed de invloed van onder de Cobrabeweging op zijn glaskunst zien. Het is een zeldzaam werk. Veel naoorlogse glasappliqués zijn vernietigd met de sloop van gebouwen, andere werken zijn sterk in verval. Dit werk is nog in goede conditie.

Nieuwe plek

Het kunstwerk is door glazenier Ad van den Hoven paneel voor paneel gedemonteerd. De gemeente Hengelo en de werkgroep monumentale kunst zijn nu op zoek naar een mooie nieuwe locatie. Bijvoorbeeld in een school of verzorgingshuis.

Inwoners van Hengelo wordt gevraagd om mee te denken. Voor informatie en suggesties kan contact worden opgenomen met Norman Vervat via vervat2000@jahoo.com.