Volledig scherm
Martin Meijerink (links) kreeg de Nijverbij overhandigd door burgemeester Schelberg. © Gemeente Hengelo

Hengelo eert Oldenzaler die boek schreef over ‘vergeten’ verzetsheld

HENGELO - Oldenzaler Martin Meijerink (83) heeft dinsdag het Stadscompliment De Nijverbij van de gemeente Hengelo ontvangen. Burgemeester Sander Schelberg reikte de onderscheiding uit.

Gepensioneerd spoorman Meijerink is de auteur van het vorig jaar verschenen boek over Theo van Loon, de verzetsman die vlak voor de bevrijding van Hengelo werd doodgeschoten door de Duitsers. Hij was 25 jaar. Van Loon kwam om toen hij met zijn verzetsgroep probeerde te voorkomen dat de elektriciteitscentrale werd opgeblazen. Ook zijn makkers Dolf Nijhoff en Frank Santman vonden daarbij de dood.

Opgeknapt

Drie straatnamen waren lange tijd het enige dat in Hengelo nog aan het drietal herinnerde. Plus een verwaarloosd herdenkingskruis, bij de fietstunnel aan de Grobbenweg, waar Van Loon werd doodgeschoten. Mede dankzij Meijerink is dat monumentje opgeknapt. Tegenwoordig is daar elk jaar op 4 mei een kranslegging.

Speurwerk

Meijerink heeft veel speurwerk verricht naar het leven van Theo van Loon. Vorig jaar kwam zijn boek uit: ‘Hengelo 1940-1945, Theo van Loon, spoorman en verzetsheld’. Ook was Meijerink mede-organisator van een tentoonstelling over Van Loon in Hengelo.