Volledig scherm
© Thinkstock/Burgernet

Hengelo stapt uit Burgernet: ‘Deelname overbodig’

HENGELO - De gemeente Hengelo stopt per 1 januari na vele jaren met de deelname aan Burgernet. Volgens het college van B en W is het alleszins gerechtvaardigd dat te doen.

"In Twente maakt alleen de politie, overigens minimaal, gebruik van Burgernet en het aantal deelnemers is laag. In de afgelopen tijd zijn er diverse ontwikkelingen geweest die de deelname aan Burgernet overbodig hebben gemaakt", stelt het college. "Ook heeft de politie sinds kort het Webcareteam. Via deze kanalen wordt een veel grotere doelgroep bereikt dan via Burgernet."

Burgernet is een telefonisch netwerk. Via dit netwerk krijgen bewoners en werknemers van bedrijven die zich hebben aangemeld een oproep als de politie een zoekactie begint. De politie zet Burgernet in bij urgente zaken waarbij de politie een duidelijk signalement heeft. Elke inwoner (vanaf 16 jaar) van een deelnemende gemeente kan zich aanmelden. Ook mensen die niet in de gemeente wonen maar er wel werken kunnen meedoen.

Diefstal, inbraak en vermiste personen

Burgernet wordt ingezet bij diefstal, inbraak of overval, doorrijden na een aanrijding, tasjesroof, geweld en vermiste personen. Voor zover bekend werd Burgernet dit jaar in Hengelo ingezet bij de vermissing van tieners, een vermiste vrouw en een schietincident in Beckum.

Deelname is voor burgers gratis, voor gemeenten zijn er kosten aan verbonden. Het bestaat sinds 2004 en groeide uit tot een landelijk netwerk met meer dan 1,6 miljoen deelnemers. Met de huidige beschikbare middelen heeft Burgernet voor Hengelo geen toegevoegde waarde meer.