Patrick Olthof op weg naar zijn gouden plak.
Volledig scherm
Patrick Olthof op weg naar zijn gouden plak. © Geja Olthof

Hengeloër Patrick Olthof is de beste duur-stepper van Nederland

OLDENZAAL - Hengeloër Patrick Olthof is de nieuwe Nederlands kampioen duur-steppen. Op de natte wielerbaan in Oldenzaal pakt Zus Fiona zilver in de eindsprint, Hermien Koers won bij de dames.

Zaterdag werd het NK duursteppen verreden op de wielerbaan van de OWC op het Oldenzaalse Hulsbeek. De wedstrijd over 45 kilometer was tevens de laatste in de kickbike-cup competetitie van 2019. De 16-jarige Patrick Olthof kende dit tweede jaar bij de senioren al een heel sterk seizoen, maar deze ruime thuisoverwinning in de laatste wegwedstrijd van het jaar smaakt naar meer.

Ruime afstand

Om de overige twee plekken op het podium werd gestreden in de eindsprint van de kopgroep, die zich op ruime afstand achter de winnaar had gevormd. Deze werd nipt gewonnen door de Enschedeër  Joost Haveman, die daarmee tweede, het brons bij de heren werd gepakt door de sterk rijdende Jasper Flink, beide renners van Stepteam Twente. De kampioen van 2018, Adriaan Ringoir, moest vanwege een blessure afstappen.

Close-finish

Bij de dames werd de strijd na 43 kilometer over de bochtige en deels gladde baan in de eindsprint beslist. Met 5 honderdste van een seconde voorsprong bracht Hermien Koers uit IJsselmuiden als eerste het voorwiel over de streep, naast de Hengelose Fiona Olthof, die tweede werd. Nog binnen dezelfde seconde kwam de Rotterdamse Wenda Zuiddam als derde over de finish.

Fiona Olthof (nummer 66) werd tweede  bij de dames.
Volledig scherm
Fiona Olthof (nummer 66) werd tweede bij de dames. © Geja Olthof

Zeer geslaagd

Stepteam Twente kijkt daarmee terug op een zeer geslaagde wedstrijd. De wielerbaan van 2,25 kilometer, waarin ook een leuke klim zit, moest door de  heren en dames twintig keer afgelegd worden. De jeugdsteppers konden na respectievelijk vijf ronden (pupillen, t/m 12 jaar) of 9 ronden (cadetten, t/m 15 jaar) hun wedstrijd afsluiten. De 13-jarige Stepteam Twente debutant Sven Hans uit Hengelo werd tweede bij de cadetten.

De Hengelose debutant Sven Hans uit Hengelo werd tweede bij de cadetten.
Volledig scherm
De Hengelose debutant Sven Hans uit Hengelo werd tweede bij de cadetten. © Geja Olthof

Oudere steppers

Ook de oudere Twentse steppers lieten weer zien waar ze toe in staat zijn. Roel Haveman (Enschede) en Herm Flink (Hengelo) werden 1 en 2 bij de heren veteranen. Agnes Bossink (Enschede) pakte het lange afstandsgoud bij de dames veteranen.