Volledig scherm
Het Hijschgebouw. © West 8

Hengeloërs die ooit vóór Hijschgebouw stemden, roeren zich

HENGELO - Voorstanders van de Hijschkamer op het marktplein van Hengelo gaan in het offensief. Zij willen nagaan in hoeverre het omstreden project nog ‘levensvatbaar’ is.

Het heeft lang geduurd, maar voorstanders van de Hijschkamer op het marktplein laten nu van zich horen. "Het project is plotsklaps van de gemeentelijke agenda afgevoerd. Een groot aantal mensen vindt het erg jammer en onvoorstelbaar dat dit geweldige project is afgeschoten", zegt Henk Offenberg, spreekbuis van de voorlopig samengestelde Werkgroep Marktplein Hengelo die uit vier personen bestaat.

Teleurstelling

Maar waarom zo laat in verzet komen? „We hebben eerst de teleurstelling moeten verwerken. Dan hoor je dat meer mensen zeggen; wat zonde, wat idioot! Wij dachten dat alles al in kannen en kruiken was. De nee-stemmers kennen we nu wel. We willen nu de ja-stemmers horen.” Daartoe wil Offenberg een actie ontketenen op Facebook. „Het houdt voor ons pas op als blijkt dat we maar vijftien mensen vinden die het een mooi plan vinden. Dan weten we genoeg.”

Ambitieus

De Hijschkamer (feitelijk een gebouw), inclusief een overdekte markthal, was als ambitieus project van het college van B en W anderhalf jaar lang in beeld, maar tegenstanders van het plan lieten van zich horen via de actiegroep Bos op het Plein. Voor het college was van belang dat het project niet binnen het door de gemeenteraad beschikbare budget van 3 miljoen euro kon worden uitgevoerd. Bovendien zou de jaarlijkse exploitatie niet helemaal sluitend zijn.

Offenberg wijst erop dat destijds 2800 mensen op het winnende ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau West8 hebben gestemd. "Dat was toch een ruime meerderheid." Zoals kwartiermaker Gerard Cornelisse tijdens zijn presentatie in april aangaf, kan de Hijschkamer een plek worden voor creatieve ondernemers die de hobby- en zolderkamer zijn ontgroeid, maar die nog niet toe zijn aan een eigen winkelpand in de stad. "Het ontwerp biedt de mogelijkheid om iets te laten zien, in interieur en exterieur, van het geweldige verleden van onze stad", zegt de Hengeloër.

Speerpunt

Offenberg snapt niet dat het college het project heeft laten vallen. "Nam het college niet de herinrichting van het marktplein als belangrijkste speerpunt op in het collegeprogramma? Ooit toonden beroemde stadsgenoten als Stork, Dikkers, Hofstede Crull en Meijling lef als ondernemers. Nu is het aan het college om over te gaan tot actie en eindelijk eens te laten zien dat Hengelo lef heeft en dat Hengeloërs nog steeds heel veel in hun mars hebben."

Op Facebook is een speciale pagina aangemaakt waarop mensen kunnen reageren.