Raadslid Leo Janssen.
Volledig scherm
Raadslid Leo Janssen.

Hengeloos raadslid Leo Janssen: ‘Ik word monddood gemaakt’

HENGELO - De aanleiding was een formaliteit: de wet maakt het mogelijk dat een wethouder niet in de gemeente woont waar hij werkt. Toch zag gemeenteraadslid Leo Jansen kans zijn show op te voeren.

Wethouder Claudio Bruggink woont in Almelo en zit nu al twee jaar op zijn positie in Hengelo. Jaarlijks moet de gemeenteraad hem toestemming verlenen om buiten de stad te wonen. Die krijgt Bruggink. En jaarlijks heeft onafhankelijk gemeenteraadslid Leo Janssen daar een duidelijke mening over.

Kwaliteit

„Het gaat mij niet om de kwaliteit van de wethouder”, zo begon hij. „Maar waarom is de wethouder niet na een jaar in onze stad komen wonen? Ik vind dat jammer. Hij heeft tijd genoeg gehad om te verhuizen, maar hij is in Almelo blijven wonen. Waarom niet kijken of hij niet alsnog naar ons mooie Hengelo wil verhuizen?”

Andere raadsleden vielen direct over hem heen. Zo zei Sander Janssen van de VVD: „De wet staat aan de kant van de wethouder.” Fractievoorzitter Han Daals van Burgerbelangen: „Het gaat er ons om of de wethouder toegevoegde waarde heeft voor de stad.”

Woest

Toen nam Pro Hengelo-fractievoorzitter Wiert Wiertsema het woord: „Elk jaar komt de heer Janssen hier op terug. Laten we afspreken dat hij volgend jaar een keertje overslaat.” Waarop Janssen woest uithaalde naar Wiertsema: „Dit is dictatuur van de heer Wiertsema. Een poging om een raadslid de mond te snoeren. U moet zich schamen.”

Al die tijd hield de hoofdpersoon in dit debatje, Claudio Bruggink, zich op de vlakte. Bij de stemming bleken alleen Janssen en de twee raadsleden van de PVV tegen de ontheffing te zijn.