De groep schaatsers van de Hengelose IJsclub die in Heerenveen meedeed aan het NK clubs.
Volledig scherm
De groep schaatsers van de Hengelose IJsclub die in Heerenveen meedeed aan het NK clubs. © Isa Groenewoud

Hengelose IJsclub wordt dertiende op NK clubs in Thialf

HENGELO - De Hengelose IJsclub heeft zaterdag in Heerenveen meegedaan aan het NK Clubs. De 14 snelste schaatsverenigingen van Nederland streden om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland’. Bijzonder is dat zowel professionals als amateurs aan de start stonden. Toppers schaatsten mee met de clubs waar ze vroeger voor hebben gereden.

Het NK Clubs is het enige toernooi waar het niet om de individuele prestatie gaat, maar om die van het team. De rijders van Hengelo kwamen goed voor de dag. Jade Groenewoud, Saffron Nijenhuis en Bas Huttenhuis, die lid zijn van HIJC en schaatsen voor de Twentse baanselectie, verbeterden hun persoonlijke record.

Gediskwalificeerd

Laura Koldemeule werd gediskwalificeerd omdat ze bij de start iets over de streep gleed nadat haar tegenstander ook al te vroeg was gestart. Mede hierdoor eindigde HIJC dertiende in het klassement, dat gewonnen werd door de Alkmaarsche IJsclub.

Ook Daan Bogchelman, Maud Jongman, Erik Klok, Nienke Kleinsman, Thijs Grootte Bromhaar, Iris Bosch, Frank van der Ham, Chantal Huizing, Boika Maas en Jasper Lammerink reden snelle tijden voor de Hengelose IJsclub.

Toppers

Ook toppers als Ireen Wüst en Antoinette de Jong deden mee aan het NK clubs.  Patrick Roest verbeterde het baanrecord op de 300 meter en daarmee het wereldrecord op een laaglandbaan. Het is voor de schaatsers een mooie kans om samen met deze rijders aan een wedstrijd mee te doen.