Volledig scherm
Pier van Dijk. © Robin Hilberink

Hengelose kunstenaars reageren woedend op voorstel gemeente

HENGELO - Vanuit de kunstsector wordt met woede gereageerd op een voorstel van de gemeente om begin volgende jaar een tijdelijke kunsttentoonstelling (op up) te houden.

„Een aal in een emmer snot”, of „een wolf in schaapskleren”, zo betitelen kunstenaars het initiatief van de gemeente om snel te overleggen over een tijdelijke kunsttentoonstelling in januari in het centrum van de stad. Woest zijn ze en ze leggen het initiatief, tot hen gekomen via een beleidsambtenaar, dan ook volledig naast zich neer. „Het plan grossiert in vaagheden om vooral geen concrete toezeggingen te hoeven doen”, aldus Pier van Dijk, Renate de Frankrijker en Frans Mensink in een brief die aan het college van b en w en gemeenteraadsleden is gericht.

Misbruikt

„Merkwaardig genoeg gaat het voorstel totaal niet over de intrinsieke waarde van de professionele beeldende kunst”, schrijven de drie, „maar uit sluitend over hoe deze kan worden misbruikt ten faveure van de wegkwijnende middenstand. Kunst als glijmiddel dus.” En: „U blijft Oostindisch doof voor wat inmiddels in alle toonaarden is gezegd en geschreven over wat noodzakelijk is voor de proefessionele beeldende kunst.”

Kernvoorziening

Zo zou deze kunst een ‘culturele kernvoorziening’ moeten worden  en moeten kunnen kunnen rekenen op een structurele, substantiële subsidie. „En ook een kunstbeleid met visie, zonder verkapte middenstandsbelangen. Als ongelikte bronzen marktberen toont u notoire desinteresse voor de professionele beeldende kunst. U zult begrijpen dat wij onze kostbare tijd niet langer willen verprutsen aan dit soort oprispingen.” En: „Steek de armzalige aanjaagsubsidie maar in de horecawand, reuring gegarandeerd!”