Elk jaar op 4 mei worden kransen gelegd bij het monument naast het stadhuis.
Volledig scherm
Elk jaar op 4 mei worden kransen gelegd bij het monument naast het stadhuis. © Christian van der Meij

Hengelose oorlogmonument wordt toch niet verplaatst

HENGELO - De gemeente ziet af van verplaatsing van het monument ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, op het plein van het stadhuis. Dat heeft het college van B en W besloten na een negatief advies van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed.

Verplaatsing van het oorlogsmonument was aanvankelijk onderdeel van het plan voor herinrichting van de directe omgeving van het stadhuis. Het Burgemeester Jansenplein gaat volledig op de schop en wordt getransformeerd tot evenementenplein. Het monument van beeldhouwer Pieter de Monchy zou in dat kader 8 tot 10 meter worden ‘opgeschoven’ richting stadhuis, voor een deel tegen een strook met planten en bomen.

Respectvol

‘Het doel was een respectvolle plek te creëren en daarbij meer (zicht)ruimte te realiseren op het evenementenplein’, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. ‘Daarnaast zou de kans op beschadigingen van het herdenkingsmonument bij evenementen worden verkleind.’

Muurbloempje

De lokale Erfgoedcommissie maakt ernstig bezwaar tegen de voorgenomen verplaatsing. Jaarlijks worden op die plek op 4 mei de slachtoffers van de oorlog herdacht. ‘Een gebeurtenis vol emoties en herinneringen, waaraan ieder jaar veel mensen en geledingen uit de bevolking deelnemen. Het kan toch niet zo zijn dat dit monument als een muurbloempje terzijde wordt geschoven.’

Centraal

De commissie vond dat het monument een centrale en toegankelijke plek op het plein moet houden, conform het idee achter het ontwerp van De Monchy. Maar het gemeentebestuur legde dat bezwaar eerder dit jaar nog naast zich neer.

Omdat het oorlogsmonument onderdeel is van een rijksmonument moest ook de Rijksdienst voor cultureel erfgoed nog om advies worden gevraagd. Dat advies luidde: niet verplaatsen. De gemeente neemt dat advies nu over. 

Renovatie

Het oorlogsmonument blijft dus op de huidige plek, het plan voor het plein wordt daarop aangepast.  ‘Het monument ondergaat op de huidige plek wel een grondige renovatie’,  schrijft het college. Dat gebeurt in de loop van 2020. Hans de Gruil, voorzitter van de plaatselijke Erfgoedcommissie, is blij met het besluit van het college.