Volledig scherm
Wethouder van Wakeren. © Frans Nikkels

Hengelose wethouder zwaar gepikeerd na uitlatingen voorzitter ondernemersclub

HENGELO - Wethouder Bas van Wakeren slaat keihard terug na kritiek van voorzitter Roland Schwind van Stichting Centrumondernemers Hengelo die de gemeente onder meer ‘incompetentie’ verwijt.

„Van een samenwerkingspartner verwacht je een andere houding dan wat de SCH nu en de laatste maanden heeft laten zien.” Hiermee zette Van Wakeren al meteen de toon in een verklaring die hij aflegde in de vergadering van de gemeenteraad dinsdagavond. Dit in reactie op de niet malse kritiek van Roland Schwind als zou de gemeente een gebrek aan lef en ambitie hebben en incompetent zijn. „Samenwerken betekent dat je echt ergens samen voor gaat. In goede en slechte tijden."

Het bestuur van SCH werd vorige week onaangenaam verrast door de mededeling dat de plannen voor een Hijschkamer op het marktplein geen doorgang kunnen vinden, omdat de kosten te hoog zouden zijn. „Na meer dan anderhalf jaar is de gemeente daar plotsklaps achtergekomen. Tot dusverre wezen tussentijdse berekeningen anders uit”, ’aldus Schwind, die zo teleurgesteld en boos was dat hij zijn aftreden aankondigde en alleen nog lopende zaken wil afhandelen.

Toelichting

De toelichting die hij daarbij gaf is Van Wakeren volstrekt in het verkeerde keelgat geschoten. „Allereerst waren wij zeer onaangenaam verrast door het bericht van de SCH. Enerzijds door de inhoud, anderzijds door de manier van communiceren. Wij vinden het absoluut niet kunnen dat een samenwerkingspartner ons beticht van incompetentie en een gebrek aan lef en ambitie. En waarom is dat ons niet rechtstreeks gemeld?"

Hij benadrukt 'dat er meerdere gesprekken zijn gevoerd met SCH.’ Na een brandbrief van SCH in februari, waarin de vrees werd uitgesproken dat ontwikkelingen in de binnenstad zouden stagneren, ‘hebben en ik en wethouder Gerrits tweemaal met SCH om tafel gezeten, in goede harmonie.'

Te hoog

Direct nadat besluitvorming in het college had plaatsgevonden, de kosten voor de bouw van de Hijschkamer zouden te hoog uitvallen en het college wilde er geen geld bij doen, ‘is de SCH op de hoogte gebracht van het besluit en de achterliggende reden.’

En: „Hoewel het Hijschplan een gezamenlijk initiatief was van gemeente, SCH, Stichting Vastgoed Hengelo en Hengelo Promotie hebben wij de steun van de SCH de laatste tijd gemist, toen er steeds meer tegengeluiden kwamen.” Van Wakeren vraagt zich af of ‘er wel draagvlak was bij de achterban van SCH.’ In een komend gesprek dat voorlopig is bepaald op 8 juli ‘zou dit een bespreekpunt zijn.’

Breuk

Vanuit de gemeenteraad werd erop gewezen dat er al eerder ‘een vertrouwensbreuk was 'met SCH. Dat was niet zo lang geleden rond de uitvoering van het volgens de SCH te strakke terrassenbeleid. Over de breuk die er nu is zei fractievoorzitter Wiert Wiertsema van ProHengelo, partijgenoot van de wethouder: „Die vertrouwensbreuk is vooral binnen de kring van ondernemers. Die zijn niet in staat met één mond te spreken."