Rechtbank Almelo.
Volledig scherm
Rechtbank Almelo. © Tubantia

Hennepkweker (59) in Marktstraat Hengelo krijgt ‘winstkorting’

ALMELO/HENGELO - Hennepkweker Rob G. (59), die 900 plantjes in zijn bovenwoning aan de Marktstraat in Hengelo verzorgde, krijgt ‘korting’ op zijn criminele winst. Hij betaalt minder dan een tiende.

Geen 90.000 euro, zoals justitie becijferde, maar 9000 euro en wellicht nog minder. Dat moet G. afdragen voor de winst met een ‘stevige kwekerij’, zoals de aanklager dat noemde.

Zware jongens

De plantage werd in 2018 opgerold na een tip van de criminele inlichtingendienst. G., met schulden door cokegebruik, liet zich in met ‘zware jongens’. Een van de drie betrokkenen bij deze kwekerij was gelinkt aan een slachtoffer van de viervoudige moord in Enschede. Niet de meest frisse types, aldus de officier.

Volgens G. leverde een oogst 56.000 euro op. Zijn compagnons trokken 27.000 euro af voor lampen, benodigdheden, planten en grond.  ′Ze lieten mij de hoofdprijs betalen′, zei G. tegen de politierechter. De netto-winst (29 mille) was verdeeld.

Het ‘avontuur’ bracht geen geluk. G. werd uit huis gezet en raakte dakloos. De officier hield rekening met het tijdsverloop. Hij eiste geen maanden cel, maar 180 uur werkstraf. Ook zou G. de schade aan Enexis (4000 euro) moeten vergoeden. Hij matigde de criminele winst tot 9000 euro.

Ervaringsdeskundige

G.’s advocaat Kriekaart voerde aan dat de gemeente Hengelo aan 3500 euro bijstandsuitkering op zijn cliënt verhaalde. Rechter Bert Stoové legde 150 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijk op. Hij brainstormt nog over de criminele winst. Rob G. is bij verslavingsinstelling Tactus in beeld om ervaringsdeskundige te worden. ′Ik ben praktisch drugsvrij.′