Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Het coronanieuws even zat? Deze 6 positieve verhalen uit Hengelo fleuren je (opnieuw) op

HENGELO - Nederland staat vrijwel stil door de coronacrisis. Op deze site leest u over alle mooie initiatieven in deze tijden, maar ook over de ellende in de regio. Even helemaal op andere gedachten komen? Wij hebben de meest positieve verhalen over Hengelo van de afgelopen maanden op een rijtje gezet. 

1. Milan (18) uit Beckum is de jongste rijinstructeur ooit

Milan Ezendam mag zich de jongste gediplomeerde rijinstructeur van Nederland ooit noemen. Ondanks zijn 18 jaar en zes maanden slaagde hij onlangs glansrijk voor zijn instructeursexamen. De zoon van de Beckumse rijschoolhouder Louis Ezendam vindt het vooral mooi dat hij én zijn rijbewijs én het diploma van rijinstructeur nu al in de knip heeft. Dat hij door het IBKI (instituut voor certificering en examinering mobiliteitsbranche) is afgeleverd als de jongste rijinstructeur aller tijden in Nederland, vindt hij minder spannend.

“Tot mijn 15de heb ik zelfs altijd gezegd dit werk niet te gaan doen, laat staan de rijschool voort te zetten. Mijn ouders hebben daar ook nooit op aangedrongen.” Toch heeft hij er werk van gemaakt, omdat nieuwe regels ingevoerd zouden worden die inhielden dat je vijf jaar in het bezit van een rijbewijs moest zijn om tot de opleiding te worden toegelaten. In één adem haalde hij alles achter elkaar voor zijn eigen rijbewijs en voor het examen voor rijinstructeur. ‘Nooit eerder vertoond’, riepen ze bij de exameninstantie. 

Het hele verhaal lees je hier. 

Milan Ezendam, met 18 jaar voor zover bekend de jongste gediplomeerde rijinstructeur.
Volledig scherm
Milan Ezendam, met 18 jaar voor zover bekend de jongste gediplomeerde rijinstructeur. © Emiel Muijderman

2. Frank en Rogier komen ‘paleisje’ opknappen

Frank (73) en Rogier (44), bekend van de kijkcijferhit Paleis voor een Prikkie op SBS6, pimpen een woning in Hengelo. Op de warmste dag van 2019 zijn ze in de Rudolfstraat op bezoek bij een jong stel dat vanuit Den Haag naar Hengelo verhuisde. “Het lijkt Wassenaar, zo chique en mooi. De vrouw des huizes is 25, hij pas 29. Ze hebben maar 30 tot 50 euro per week te besteden, met drie kinderen en één hond. Prachtig als je voor zo'n mooi gezin iets kunt doen.” Volgens de heren kent de omgeving van Hengelo prachtige kringloopwinkels. Daarnaast waren ze onder de indruk van de knappe jongens bij ijssalon Van der Poel.

Het hele verhaal lees je hier

Rogier (links) en Frank lieten hun honden Brownie en Coco zwemmen in de blusvijver bij Plein Westermaat, tussen Hengelo en Borne.
Volledig scherm
Rogier (links) en Frank lieten hun honden Brownie en Coco zwemmen in de blusvijver bij Plein Westermaat, tussen Hengelo en Borne. © Bert Janssen

3. De opening van het nieuwe Stadskantoor

Herman Haverkate liet in zijn rubriek ‘Boven het Maaiveld’ zijn licht schijnen over het nieuwe Stadkantoor: Een van de meest-Hengelose gebouwen in Hengelo is het bepaald niet bescheiden stadhuis. Het staat er al sinds 1963 en het drukt precies uit waar de stad voor staat. Eindelijk is dan nu de tweede uitbreiding gereed. Hoewel de officiële opening vanwege de coronacrisis moest worden uitgesteld, zijn de ambtenaren na tien jaar gedwongen ballingschap op bedrijventerrein Westermaat eindelijk weer terug in de binnenstad.

Architectenbureau EGM ontwierp een nieuw stadskantoor, terwijl HVE het gemeentehuis van Berghoef zoveel mogelijk terugbracht in oude staat. Het resultaat is een uitgekiende mix van oud en nieuw, met sterke papieren om dit keer vroegtijdige sloop te ontlopen. De ontwerpers vielen gelukkig niet in de valkuil om de architectuur van Berghoef te kopiëren. Integendeel, ze kiezen bewust voor moderne materialen, voor openheid en contrast met de gesloten baksteenbouw uit het verleden.

 Alsof de architect even pas op de plaats maakt en, namens de hele stad, alsnog zijn hoed afneemt voor wat zijn voorganger heeft nagelaten.

Het hele verhaal lees je hier. 

Het gerenoveerde stadhuis én het nieuwe stadskantoor.
Volledig scherm
Het gerenoveerde stadhuis én het nieuwe stadskantoor. © Annina Romita

4. Pand dat al tien jaar leeg staat wordt ‘vetste pand van Hengelo’

Meer dan tien jaar stond het grotendeels leeg, een van de grootste kantoorpanden in Hengelo aan de Wegtersweg. Tot 2009 huurde energiebedrijf Essent het grootste gedeelte van het gebouw, daarna durfde niemand het meer aan. Tot nu. 

Minuscule kantoorruimtes langs rondlopende gangen, zo zag het er jaren geleden uit. De vroege vormen zijn nog net te zien in het pand aan de Wegtersweg. Niet voor lang meer, er wordt hard gewerkt aan een modern interieur. Het vernieuwde gebouw krijgt de naam DSTRCT/74, naar het kengetal van regio Hengelo, en moet in het oog springen. TransHeroes vestigt zich op één verdieping van het gebouw. Andere ruimtes worden verhuurd. 

Het hele verhaal lezen? Dat kan hier. 

De entree bij DSTRCT/74
Volledig scherm
De entree bij DSTRCT/74 © TransHeroes

5. Thijs maakt tekeningen voor de nieuwe Suske en Wiske

Hij ligt net sinds december in de winkel: De nacht van de Narwal. De 350ste Suske en Wiske. Het lijnwerk van de figuren is van sneltekenaar en karikaturist Thijs Wessels. Gewoon uit Hengelo. Hij werkte de ruwe schetsen uit tot de tekeningen. De prachtige voorkant tekende hij voor het grootste deel zelf.

Zijn vader is kunstschilder. Net als zijn opa. Van hen leerde hij anders naar tekeningen te kijken dan de meeste mensen. Hij stapte in hun voetsporen. En toen ineens was er een opdracht voor het maken van de beroemde stripreeks Suske en Wiske. “Het is letterlijk een jongensdroom die uitkomt. Ik las de boeken niet alleen als kind, ik tekende ze ook veel na.”

Het hele verhaal vind je hier. 

Thijs Wessels uit Hengelo is de nieuwe tekenaar van Suske en Wiske
Volledig scherm
Thijs Wessels uit Hengelo is de nieuwe tekenaar van Suske en Wiske © Wessels Karikaturen

6. Bernadette en Harry zijn zo trots op Hengelo dat ze de stadhuistoren in hun tuin hebben staan

Bij Bernadette en Harry Deterink in Slangenbeek staat wel een heel opvallend beeld: de stadhuistoren van Hengelo, op schaal nagebouwd. Bernadette kwam op het idee toen ze met haar man lunchte bij eetcafé De Appel. „Die twee paaltjes die daar in de grond staan, de stadhuistorens, vond ik zó gaaf. Onze stadhuistoren is prachtig. De architectuur is heel speciaal. Op vakantie in Siena kwam ik bijna dezelfde toren tegen, het is vast gebaseerd op een Italiaans ontwerp.”

Deterink ‘heeft wat’ met de stadhuistoren. „Als ik ’m zie, voel ik me thuis. We hebben een bevriende timmerman, Gerrit Hartman, gevraagd om de toren op schaal na te maken.” Tijdens een borrel, met uitzicht op de toren overigens, kwam de deal tot stand. „Hij heeft het heel serieus aangepakt, vertelt ze. „Hij heeft tekeningen gemaakt en allerlei details, tot en met verlichting aan toe, doorgevoerd. We zijn er heel blij mee.”

Het hele verhaal lezen? Je vindt het hier. 

Bernadette en Harry Deterink hebben een timmerman ingehuurd om de stadhuistoren na te bouwen. De toren staat nu in hun tuin.
Volledig scherm
Bernadette en Harry Deterink hebben een timmerman ingehuurd om de stadhuistoren na te bouwen. De toren staat nu in hun tuin. © Annina Romita