Volledig scherm
Nacht van Hengelo 2019. Bomvol marktplein tijdens het optreden van zanger Nielson. © Robin Hilberink

Horeca: Hengelo heeft ‘de Nacht’ gewoon nodig

HENGELO - De Nacht van Hengelo mag niet verloren gaan. Desnoods moet de gemeente maar financieel bijspringen. Dat oppert Berto Mulder, voorzitter van de afdeling Hengelo van Koninklijke Horeca Nederland.

Dat was wel even schrikken, toen hij vorige week in deze krant las dat het nieuwe bestuur van de Nacht van Hengelo het bijltje er alweer bij neergegooid heeft. Daardoor hangt het voortbestaan van het populaire evenement aan een zijden draadje. Als zich geen andere mensen melden om de organisatie over te nemen, is het einde oefening. Berto Mulder moet er niet aan denken. „Hengelo heeft de Nacht gewoon nodig.”

Behouden

De horecavoorman zegt geen zicht te hebben op wat zich achter de schermen allemaal heeft afgespeeld en wat de beweegredenen van het bestuur zijn om er per direct mee te stoppen. „Het fijne weet ik er niet van. Maar ik ga er deze week wel achteraan. En dan zal ik kijken wat ik er aan kan doen. Want ik wil de Nacht graag behouden. En met mij vele anderen.”

Het bestuur is mede opgestapt vanwege een dreigende rechtszaak over een onbetaalde rekening van poppodium Metropool. Volgens directeur Johan de Jong gaat het om de vergoeding die de stichting moet betalen voor de viptribune die tijdens de laatste editie van de Nacht op het marktplein stond.

Aansprakelijk

De bestuursleden zijn bang dat ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de financiële gevolgen. Mulder kan zich daar wel iets bij voorstellen. „Die mensen doen dat werk vrijwillig. Dan snap ik dat je de kuierlatten neemt. Op die manier krijgt je toch niemand meer voor een bestuursfunctie!?”

De Jong wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Mulder: „Maar als het vastzit op die rekening van Metropool, dan vind ik dat de gemeente onmiddellijk de portemonnee moet trekken.”