Volledig scherm
Naar eigen zeggen is de politie Oost-Nederland er in geslaagd om de online verkoop van zwaar, illegaal vuurwerk te frustreren. © ANP

Illegaal vuurwerk: Politie haalt 900 Instagram-accounts offline

Een team uit de politie Oost-Nederland heeft de afgelopen periode ruim 900 Instagram-accounts opgespoord die gebruikt werden voor de handel in illegaal vuurwerk. De accounts worden door Instagram offline gehaald, de gebruikers volgens de politie opgespoord.

Naar eigen zeggen is de politie Oost-Nederland er in geslaagd om de online verkoop van zwaar, illegaal vuurwerk te frustreren. De identiteit van de personen achter de accounts zullen namelijk in overleg met het Openbaar Ministerie worden onderzocht.

De politie wil met de actie duidelijk maken dat internet geen veilige, anonieme omgeving is voor mensen die vuurwerk verhandelen. De accounts konden worden opgespoord door een samenwerking met hogeschool Windesheim.

Privébericht

In het onderzoek zijn vannacht een groot aantal privé-accounts van de politie omgezet naar een herkenbaar account. Op deze Instagram-profielen is een boodschap geplaatst, waarin de politie mensen erop wijst dat zij worden gevolgd, dat zij zich schuldig maken aan een strafbaar feit en daarmee moeten stoppen.

Personen die het account volgen, zien volgens de politie daardoor vanzelf dat het is omgezet. Accounts die door de politie als betrokkene bij vuurwerkhandel zijn geïdentificeerd hebben een privébericht gekregen.

Beroofd

Zondagmiddag werden twee Apeldoornse jongens van 14 jaar nog bedreigd en beroofd toen ze via Instagram illegaal vuurwerk probeerden te kopen. Via Instagram maakten ze een afspraak met de verkoper, waarna ze door drie jongens met messen werden opgewacht.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwsapp van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)