Kerstmiddag Hengelo is zeer populair, maar is het nog wel ‘Kerstmiddag’?

VideoHENGELO - Kerstmiddag in Hengelo trekt van heinde en verre mensen, al dertig jaar lang, maar hoe zit het met de overlast?

Kerstmiddag behoort tot de top tien van topevenementen in Hengelo, die meer dan 20.000 bezoekers trekken. Maar is Kerstmiddag nog wel Kerstmiddag? De evenementenvergunning is voor de periode tot 20.00 uur uur afgegeven, maar de horeca in de stad is veelal op de reguliere vergunning open tot diep in de nacht.

Mooi evenement

In politiek café Hengeloos Peil gaf Jacqueline Freriksen (BurgerBelangen) aan dat ze graag wil dat Kerstmiddag als mooi evenement in stand blijft, maar zonder ‘de excessen.’ Op basis van haar vragen in de vergadering van de gemeenteraad stelde burgemeester Sander Schelberg binnenkort in gesprek te gaan met de horeca om Kerstmiddag ook echt Kerstmiddag te laten zijn, tot 20.00 uur dus.

Beveiliging

In de discussie in Hengeloos Peil zei Gil Harmsen, eigenaar van SA-INt Security belast met de beveiliging, susploeg en cameratoezicht tijdens Kerstmiddag dat het nog wel meevalt met de overlast. „De meeste incidenten doen zich voor tussen 16.00 en 19.00 uur”, aldus Harmsen. Na middernacht zou er maar één incident zijn gemeld door één van de 75 beveiligers die op dat moment in de stad waren. „Er waren geen vechtpartijen of ruzies na middernacht.”

Gefaseerd

Hij heeft liever dat de horeca ‘gefaseerd’ de deuren sluit in plaats van dat alle zaken tegelijk dichtgaan. Dat vindt ook voorzitter Berto Mulder van de Koninklijke Horeca afdeling Hengelo. Verder zei hij: „Kerstmiddag bestaat al dertig jaar. Er komen veel mensen op af. Als iemand een keer tegen een winkelruit aan valt moet je niet direct klagen. Dan moet je niet in de binnenstad gaan wonen”, aldus Mulder. 

Volledig scherm
Still © Still