Volledig scherm
De Bollen van Bert, ingepakt. © Wim Goorhuis

Kunstprotest in Hengelo: ‘Bollen van Bert’ nu ook ingepakt

HENGELO - Het kunstwerk ‘De Bollen van Bert’ op de hoek Deldenerstraat-Geerdinksweg in Hengelo is bij wijze van protest ingepakt in zwart folie. Saillant detail: het kunstwerk is eigendom van de gemeente.

De Ballen van Bert, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn zaterdag voorzien van zwart folie. De actiegroep ‘Hengelo kan wel inpakken’ staat achter de actie. Op het plastic is een pamflet achtergelaten dat verwijst naar de actie die door kunstenares Guusje Beverdam is opgestart. Juist dit kunstwerk is ingepakt, aldus een woordvoerster, om aan te tonen dat ‘Hengelo geen ballen heeft’. Kunstenaar Bert Meinen heeft toestemming gegeven om zijn werk in te pakken.

Petitie

Beverdam pakte vorig week haar kunstwerk ‘t Wiefie in, uit protest tegen de aangekondigde sluiting van kunstcentrum HeArtGallery en het uitblijven van gemeentelijke steun. Donderdag werd een petitie opgestart, onder hetzelfde motto. Bijna 300 mensen hebben die petitie ondertekend. Haar ‘Wiefie’ is zaterdagnacht kortstondig weer uitgepakt, waarschijnlijk niet door haarzelf maar door uitgaanspubliek.

Volledig scherm
‘t Wiefie, zondagmorgen. © Saskia Minkman

Eigendom

De gemeente waarschuwde vorige week dat kunstwerken die eigendom van de gemeente zijn, ook weer uitgepakt moesten worden. Dat is vrijdag gebeurd met de Beren op de Markt.

Borsten in bh’s

De Bollen van Bert (ook wel de Ballen van Bert genoemd) werden eerder op ludieke wijze ingepakt als Abraham-verrassing. De Bollen werd toen ingepakt als borsten in bh’s, omdat er iemand 50 jaar werd. Kunstenaar Bert Meinen vond de inpakactie niet ludiek en noemde het  ‘het zoveelste voorbeeld van minachting voor kunst in de huidige tijd’.

Volledig scherm
© Wim Goorhuis