Godfried van Oostrom en Wies Hendriks van galerie en kunstuitleen De Pook
Volledig scherm
Godfried van Oostrom en Wies Hendriks van galerie en kunstuitleen De Pook © Smink

Kunstuitleen in Hengelo bestaat 50 jaar: ‘Dit feestje laten we niet graag voorbij gaan’

HENGELO - De kunstuitleen van Galerie De Pook bestaat zaterdag 23 februari 50 jaar. Tijd voor een feestje. Wies Hendriks en Godfried van Oostrom, moeder en zoon, zijn de drijvende krachten.

1. Kunstuitleen in 1970, dat was wat.

Wies, met een krantenknipsel uit die tijd in de hand: „Het heette toen uitleenbureau van kunstwerken. We waren de eerste in heel Overijssel. Landelijk misschien de tweede, achter Amsterdam. Bedoeling was de drempel lager te leggen voor mensen die wel kunst in huis wilden hebben maar geen geld hadden om kunst aan te kopen.”

Godfried: „De galerie was er al in 1965. Mijn vader Wim van Oostrom, nu in een verpleeghuis, was beeldhouwer. Samen met mijn moeder kochten ze werken aan. Samen met werken uit tentoonstellingen bij ons en ruilobjecten bouwden ze een collectie op voor de uitleen.”

2. Een collega schreef over het tienjarig bestaan.

Wies: „Weet ik niet meer. Wel dat in 1977 Albert Mol bij ons exposeerde. Tot aan de straat stonden mensen hier voor de deur. Geweldig! Ik ben ook bij Albert thuis geweest. Hij maakte zwierige schilderijen. We kochten toen een werk van hem aan.”

3. Een feestje misstaat niet als je zo lang overeind blijft met de kunstuitleen.

Godfried: „We hebben een band die optreedt: the Bojangles uit Nijmegen, een gipsy jazz-quartet. Het wordt een feestje voor onze klantenkring.”

Wies: „Ik zou dit feestje niet graag voorbij laten gaan. Ik houd van een beetje leven in de brouwerij.”

4. Hoe staan de zaken met de kunstuitleen er nu voor? Er wordt wel eens gezegd dat de uitleen gedateerd is.

Godfried: „Prima. De galerie zou het niet redden zonder de uitleen. We kunnen ervan leven zonder een cent subsidie.”

5. En de prijzen?

Wies: „Ik zal je dit vertellen: het gaat zo goed met de uitleen dat we onze abonnementsprijzen sinds 1970 niet hoefden te verhogen. Toen was het voor een bepaald formaat schilderij 200 gulden, nu 98 euro. Vier keer per jaar mag je bij ons van werk wisselen.”