Volledig scherm
De plaquette van de oude Ambachtsschool © Bert Schuite

‘Loeizware’ aanwinst voor Museum Hengelo

HENGELO - De collectie van het Museum Hengelo aan de Beekstraat is verrijkt met een plaquette van de voormalige Ambachtsschool aan de Tuindorpstraat. Een ‘loeizwaar ding’, vertelt pr-man Gerrit ter Welle.

De plaquette dateert uit 1948. Het kunstwerk was een cadeau van leerlingen van de dag- en avondschool, dat werd aangeboden ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Ambachtsschool. Die was toen nog gevestigd aan de Tuindorpstraat.

LTS

Later werd de Ambachtsschool omgedoopt tot Lagere Technische School (LTS). In 1968 verhuisde de school naar de Bandoengstraat. De plaquette verhuisde mee en  bleef daar vijftig jaar lang hangen. De LTS en de huishoudschool gingen op een gegeven moment samen: het ontstaan van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). De laatste jaren ging de school door het leven als Gilde College.

C.T. Stork College

Sinds vorig jaar zijn de drie Hengelose vmbo-scholen (Gilde College, De Spindel en Arcade) samen gehuisvest in een nieuw gebouw aan de Fré Cohenstraat. De nieuwe naam luidt: C.T. Stork College. In de nieuwbouw was geen plaats meer voor de plaquette uit 1948. Daarom besloot de schoolleiding het kunstwerk te schenken aan het Museum Hengelo.

Zwaar

Het museum is verguld met de nieuwe aanwinst. De plaquette staat nu nog in de hal, op de grond. Er wordt nog gezocht naar een geschikte plek. En dat is geen sinecure, vertelt pr-man Ter Welle. „We wilden de plaquette ophangen. Maar het ding is echt loeizwaar. Je moet het met keilbouten vastmaken aan de muur. Maar dat kan hier niet zomaar. Dit pand is een rijksmonument, daar moet je voorzichtig mee omgaan. Maar het is zeker de bedoeling dat-ie ergens komt te hangen.”

Broggel

Het Museum Hengelo ontving afgelopen jaar nog een grote schenking: een aantal kunstwerken van Wils Broggel (1882-1970). Als ‘bedrijfskunstenaar’ van Stork maakte Broggel tekeningen van dieselmotoren en machines, onder andere voor advertenties en kalenders. Zijn achterkleinzoon Erwin Hartsuiker besloot al zijn werk te schenken aan het Museum Hengelo. Werk van Broggel uit zijn Stork-tijd is nu te zien in het auditorium.