Zicht vanuit de lucht op de Hijschkamer.
Volledig scherm
Zicht vanuit de lucht op de Hijschkamer. © West 8

Manifest 'Stop plannen marktplein Hengelo'

HENGELO - In het Hengelo's Weekblad staat vandaag het manifest 'Stop plannen marktplein Hengelo' dat door honderden mensen is ondertekend. Daaronder tal van binnenstadondernemers, gemeenteraadsleden als Jan Evers van GroenLinks en Jacqueline Freriksen van BurgerBelangen, de oud-wethouders Henk Nijhof en Bert Otten en oud-horeca-ondernemer Jan Tiben.

In het manifest, ook ondertekend door sympathisanten van Bos op het Plein, is te lezen: 'Het Hengelose marktplein dreigt te worden volgebouwd met een imitatie van het Hijschgebouw en een markthal. Samen met duizenden andere Hengeloërs maken wij ons daar grote zorgen over. Zorgen zijn er over de massaliteit van de bouwwerken. De 'Hijschkamer' van 8 meter hoog en een markthal van 14 meter hoog halen permanent het zicht weg op de wederopbouwarchitectuur van de gevels aan de Markt en zetten veel panden in de schaduw'. 

Verder: 'Een dergelijk plan lijkt misschien van lef te getuigen. Maar de weerstand in Hengelo is enorm en groeit met de dag. Het zou van meer lef getuigen om nu - met ons - in te zien dat stenen en staal geen reuring brengen'. En: 'Luister naar de spontaan ontstane maatschappelijke discussie en stop met dit plan'.