Volledig scherm
Vrouwe justitia © Tubantia

Medewerker van Jumbo Hengelo chanteert collega’s met seksfoto’s

HENGELO - Stefan M. (26) moet 40 uur voor straf werken. De Hengeloër chanteerde twee collega’s van een Jumbo-supermarkt met seksfoto’s en streek geld op van kratten. ,,Ik deed domme dingen’’, zegt hij tegen de rechter.

Stefan M. ging met lood in de schoenen naar het werk, in 2017 in een Jumbo in Hengelo. Hij werkte al zes jaar in de supermarkt en zou, naar eigen zeggen, worden gepest. Zodra hij thuis was, vluchtte hij in drugs en drank. In die ‘waas’, zoals hij dat in de rechtbank noemde, kreeg hij seksueel getinte foto’s van collega’s te pakken. Hij maakte zich schuldig aan sextortion: afpersing met naaktfoto’s.

Intieme kiekjes

Van een mannelijke medewerker vond hij een foto van diens penis op de homo-datingsite Grinder. Van de man, die net meerderjarig was, kreeg hij naaktfoto’s. Een meisje (toen 17) stuurde hem, op zijn verzoek, foto’s waarop ze topless stond.

Stefan dreigde de intieme kiekjes van de collegae op internet te zetten. De man moest betalen, hij verlangde seks met het meisje. „De jonge slachtoffers stonden te trillen op hun benen”, zei officier van justitie Jeroen Klein Egelink. Tot verspreiding op het wereldwijde web kwam het niet.

Quote

De jonge slachtof­fers stonden te trillen op hun benen

Jeroen Klein Egelink, Officier van justitie

Bierkratjes

De officier van justitie legde hem meer ten laste. In de supermarkt schoof Stefan zeker vijf keer bierkratjes door de emballage-automaat. Hij logde op andermans naam in op de kassa en casseerde zo 400 euro. De aanklager vond niet bewezen dat de Hengeloër ook etenswaar stal van zijn broodheer, zoals op de dagvaarding stond. Uiteindelijk is M. ontslagen. 

Oprecht spijt

De officier en de rechter schrokken van M.’s laconieke houding en kilheid. ,,Schokkend hoe berekenend hij dit deed’’, zei de aanklager. Hij eiste 120 uur werkstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk. Hij was er ‘nog niet helemaal gerust’ op dat M. zijn misstappen inziet.

Volgens zijn advocaat Taner Seker heeft M. ‘oprecht spijt’. Hij bepleitte een boete. Daar verzette de officier zich tegen. ,,Dat past niet bij de ernst en in het tijdsbeeld.’’ M. zegt zijn leven op de rit te hebben. 

Rechter Marlies van Berlo vond dat de geopperde boete geen recht doet aan dit strafbare feit. Zij legde 40 uur werkstraf en 40 uur voorwaardelijk op plus reclasseringscontact. Stefan M. legde zich daar bij neer.