Volledig scherm
De Kattenhoek in Hengelo, een plek waar regelmatig gedumpt wordt. © Saskia Minkman

Medicijndoosje verraadt dumpster van vuilniszak in Hengelo

ALMELO/HENGELO - Een medicijndoosje, in een vuilniszak die is gedumpt aan de Kattenhoek in Hengelo, verraadt Marissa M. (22). Nu moet ze betalen.

Camerabeelden zijn er niet, getuigen evenmin. In een vuilniszak aan de Kattenhoek, een ‘beruchte’ dumpplek bij de Markt, vindt een controleur een leeg medicijndoosje. Hij leest de naam van Marissa M. Zij wordt twee keer opgeroepen, maar komt niet. Ze krijgt een beschikking van de gemeente: 90 euro.

Bij verstek

Maar ze tekent bezwaar aan. Nu, een jaar en vijf maanden na het dumpen van de afvalzak, moet ze voor politierechter Tony Rikken verschijnen. Ze is er niet. De zaak wordt bij verstek behandeld. Haar advocaat Rob Oude Breuil is er wel. Hij noemt het bewijs - één medicijndoosje - ‘heel dun’ en niet overtuigend. De raadsman wijst erop dat weliswaar haar vriend op het gevonden adres woonde, maar zij niet. Oude Breuil vindt niet bewezen dat zij, haar vriend of de buurvrouw de zak naast de container pootte. Hij vraagt vrijspraak.

Aannemelijk

Officier van justitie Soraya Roetert stelt dat het aan Marissa M. was geweest om een plausibele lezing te geven. „Als een alternatief scenario wordt geschetst, moet dat aannemelijk worden gemaakt.” De aanklaagster constateert dat de verdachte niet is komen opdagen. De officier erkent dat het bewijs mager is, maar voldoende voor een veroordeling. Ze eist de eerder opgelegde 95 euro, plus 9 euro administratiekosten.

Betalen

Rechter Rikken is het met haar eens. Doorslaggevend is dat de vuilniszak aan het adres valt te linken. „Er mag van verdachte worden gevraagd uitleg te geven.” Nu ze dat niet doet, moet ze betalen: 99 euro.