Volledig scherm
© Christian van der Meij

Nacht van Hengelo stopt? Terugblik afgelopen vijf jaar

HENGELO - Het voortbestaan van de Nacht van Hengelo hangt aan een zijden draadje. Het bestuur van de nieuwe stichting Nacht van Hengelo geeft er de brui aan. Als niemand zich meldt, is er in 2020 dus geen ‘Nacht’. We blikken terug op de afgelopen vijf jaar. 

De oude Stichting Wielerevenementen zag het organiseren van de Nacht van Hengelo dit jaar al niet meer zitten. Metropool nam daarom de organisatie op zich. Ondertussen liep het bestuur van de nieuwe stichting zich al warm voor 2020, maar die nieuwe stichting dreigt in financiële problemen te komen. “Dat betreuren wij enorm”, zegt Monique Otto van Hengelo Promotie. Het evenement trekt namelijk ieder jaar tienduizenden bezoekers naar de binnenstad. Hoe zag het evenement er de afgelopen vijf jaar uit? 

Volledig scherm
Het optreden van zanger Nielson tijdens de Nacht van Hengelo 2019. © Robin Hilberink

2019: Geen ronde, wel Nielson

In 2019 werd er voor het eerst geen Wielerronde georganiseerd. Weinig bezoekers leken de gebruikelijke sportieve aftrap te missen. Het marktplein stond net als andere jaren bomvol bezoekers. Grote namen als Nielson, hiphopformatie de Jeugd van Tegenwoordig en Rapper Snelle verzorgden een show op het podium. Ook de Hengelose band Jazzalike mocht het hoofdpodium betreden. Op vijf andere locaties in het centrum stonden kleinere podia. 

Volledig scherm
Wielerronde door de stad tijdens het Op Karakter-festival, oftewel drie dagen lang activiteiten rondom de Nacht van Hengelo. © Christian van der Meij
Volledig scherm
De Nacht van Hengelo, voor het eerst zonder wielerronde. Toch een drukte van belang. © Robin Hilberink

2018: Naamsverandering Op Karakter

Wielrennen, Bratwurst en popmuziek. In 2018 kreeg het festival rond de Nacht van Hengelo een nieuwe naam: Op Karakter. Niet iedereen applaudisseerde voor die naam, maar volgens de organisatie werd zo duidelijk aangegeven dat de activiteiten rondom de Nacht van Hengelo dit jaar liefst drie dagen duurden. Ook in 2018 wist de organisatie grote artiesten naar Hengelo te halen. Onder andere Ronnie Flex, Tony Junior en Martijn Fischer stonden op het podium. 

Volledig scherm
Nacht van Hengelo, muziekspektakel op het marktplein met optreden van zanger Waylon. © Christian van der Meij

2017: Inzet op de wielerdames en Waylon

De 42e editie van de Nacht van Hengelo was net als voorgaande jaren ‘knetterdruk’. Op terrassen is zelfs vroeg in de avond al geen plek meer te vinden. Rijendik staan mensen langs het parcours van de wielerronde te kijken. Bijzonder in 2017: de organisatie zette in op de wielervrouwen. Bijna de complete wereldtop verscheen aan de start (onder andere Anna van der Breggen en Marianne Vos). Voor de muziekliefhebber stonden Waylon, rapper Boef en DJ Paul Elstak op het programma. Deze editie was het op sommige momenten zelfs ‘te druk’. Op het marktplein is er namelijk ‘slechts’ plaats voor 6000 bezoekers. 

Volledig scherm
Optreden Miss Montreal tijdens de Nacht van Hengelo in 2016. © Christian van der Meij

2016: Even geen wielertoppers door de stad, Miss Montreal op het podium

In 2016 mochten er even geen echte wielertoppers meerijden tijdens de Nacht van Hengelo. De organisatie koos voor talent, de wedstrijd stond in het teken van ‘de toppers van morgen’. Geen Dumoulin of Kruijswijk dus, wel een andere topper: Miss Montreal oftewel Sanne Hans gaf een live-show weg. 

Volledig scherm
Di-rect op het podium tijdens de Nacht van Hengelo in 2015 © Emiel Muijderman | De Twentsche

2015: Jubileum met Di-rect en Chef’Special

Een jubileum in 2015 voor de Nacht van Hengelo, het was namelijk de veertigste editie. In 2014 kwamen de organisatie van ‘De Nacht’ en poppodium Metropool al samen om te kijken hoe het randprogramma van het wielerevenement kon worden opgekrikt. In 2015 kwamen grote namen als Di-rect en Chef’Special naar de Hengelose nacht.