Volledig scherm
PREMIUM
Cöordinator Gerda Kievitsbosch © Robin Hilberink

Nieuw in Twente en de Achterhoek: centrum voor ongeneeslijk zieken met levensvragen

HENGELO - Ongeneeslijk zieken die worstelen met levensvragen konden vroeger bij de pastoor of de dokter terecht. Maar artsen zijn razend druk en de kerk heeft aan positie ingeboet. Daarom is deze week een centrum voor levensvragen voor Twente en de Achterhoek opgericht.

Het centrum heet Willem, Hart voor Levensvragen en is bedoeld voor 50-plussers die worstelen met zingeving en verder voor iedereen die is gediagnosticeerd met een ongeneeslijke ziekte en zijn naasten. De initiatiefnemer voor de oprichting is de organisatie Netwerken Palliatieve Zorg Twente (NPZTwente).

Gerda Kievitsbosch vertelt namens de netwerken dat de wens om een centrum op te richten, al vele jaren leeft. „Het is nu daadwerkelijk mogelijk geworden, omdat het ministerie van VWS een subsidie van vier ton voor Twente en de Achterhoek ter beschikking heeft gesteld voor geestelijke verzorging.”

  1. Slotakkoord
    PREMIUM
    COLUMN

    Slotak­koord

    Wat was de wereld heerlijk overzichtelijk, ooit. Bij het overlijden van een dierbare presenteerde een doodgraver in pandjesjas een lijstje muzieknummers. Uit het - summiere - aanbod hadden nabestaanden maar te kiezen. Meer ‘smaken’ waren er niet. Was de betreurde van socialistische huize, werd ‘Morgenrood’ aangevinkt. Katholieken lieten het ‘Ave Maria’ klinken. Uiteraard prijkte de eerdere kantinehulp van Holland Signaal in Hengelo er tussen, zangeres Mieke Telkamp uit Oldenzaal. Haar ‘Waarheen Waarvoor’ stond generaties op 1 op de uitvaart-top 10.