Volledig scherm
Met de nieuwe maatregel hoopt de gemeente het dumpen van grof huishoudelijk afval in de openbare ruimte tegen te gaan. © Saskia Minkman

Nieuw plan Hengelo: grofvuil ophalen in de wijk

HENGELO - Hengeloërs moeten hun grof huishoudelijk afval nu nog zelf wegbrengen naar het milieupark aan de Wegtersweg. Maar daar komt verandering in. Vanaf komend jaar laat de gemeente grofvuil ook ophalen in de wijken.

Met dat voorstel komt wethouder Bas van Wakeren tegemoet aan een wens van de gemeenteraad. Het plan moet nog verder worden uitgewerkt. Maar het idee is om op locatie (in de wijken dus) een soort ‘mini-milieupark’ te creëren waar bewoners op gezette tijden hun grofvuil kwijt kunnen.

Gemakkelijker

„Op deze manier komen we als het ware meer naar de mensen toe in plaats van dat ze het wegbrengen naar de Wegtersweg”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Met deze maatregel wil de gemeente het voor haar inwoners gemakkelijker maken om van hun grofvuil af te komen. Bijvoorbeeld voor mensen die geen auto hebben.

Dumpen

Maar de gemeente hoopt hiermee ook het dumpen van grof huishoudelijk afval in de openbare ruimte tegen te gaan. De kosten van het ophaalsysteem worden geschat op 150.000 euro per jaar. Hoe vaak het grofvuil wordt opgehaald, of het gratis is of dat de mensen ervoor moeten betalen, en zo ja hoeveel: dat moet allemaal nog worden uitgezocht.

Kwartje van Bas

Het plan  om het afvaltarief met 25 cent per klik (het zogenaamde ‘kwartje van Bas’) te verlagen heeft het niet gehaald. Volgens een meerderheid van de gemeenteraad zou dat in strijd zijn met het principe van ‘de vervuiler betaalt’. In plaats daarvan stelt wethouder Van Wakeren nu voor om het vaste tarief met 4 euro te verlagen, zodat alle huishoudens ervan profiteren.

Dinsdagavond buigt de gemeenteraad zich over de afvalvoorstellen.