Volledig scherm
Sinterklaas komt ook dit jaar per trein naar Hengelo. © Annina Romita

NS redt opnieuw intocht van Sinterklaas in Hengelo

HENGELO - De Nederlandse Spoorwegen hebben opnieuw de Hengelose intocht van Sinterklaas gered, nadat gesprekken van het intochtcomité met vervoerder Keolis tot niets leidden. De NS is bereid extra veiligheidsmaatregelen te treffen, bij gebrek aan dieseltreinstellen die dicht bij de schminkplek kunnen komen.

"De Sinterklaasexpress rijdt zaterdag 16 november om 14.00 uur het station van Hengelo binnen, het is gelukt." De opluchting bij Pim Lammertink is hoorbaar. Het heeft de man, die hoofdpiet speelt, veel tijd en moeite gekost om sint en zijn ruim tweehonderd pieten net als de afgelopen 62 jaar een intocht per trein te bieden.

Vorig jaar zou de NS de rit al niet meer verzorgen, omdat het grootste spoorwegbedrijf afscheid had genomen van dieseltreinstellen. Deze treinen kunnen in Hengelo over het rangeerterrein rijden en dicht bij de vaste schminkplek ('t Schöpke aan de Waarbekenweg) het gezelschap laten instappen. Volledig elektrisch aangedreven treinen kunnen daar niet komen omdat er geen bovenleiding is.

Dieseltreinstellen

De NS verwees daarom het intochtcomité door naar Kéolis, dat wel met dieseltreinstellen van en naar Hengelo rijdt. Kéolis bood aan om sint en zijn pieten op een dichtbijgelegen station in een reguliere diensttrein te laten instappen en in Hengelo Centraal eruit te laten. Dat zag het comité niet zitten, vanwege de grootte van het gezelschap en het ontbreken van geschikte schminkplaatsen in de buurt.

De NS bood daarop hulp met een door personeel extra beveiligde looproute over het spoor die de stoet van 't Schöpke naar het geëlektrificeerde hoofdnet en het speciale treinstel leidde.

Allerlei regels

Met Kéolis was vorig jaar nog afgesproken in 2019 tijdig te bekijken hoe deze maatschappij het stokje zou kunnen overnemen. "Om een lang verhaal kort te maken: meer dan het aanbod van vorig jaar zat er niet in, vanwege allerlei regels", verzucht Lammertink.

Kéolis-woordvoerster Lonneke Hendriksen bevestigt dat de vervoerder en het comité er voor de tweede keer niet zijn uitgekomen sint en zijn gezelschap te vervoeren. "Dat klopt en dat heeft vooral met veiligheidseisen te maken. We wilden en willen graag sint naar Hengelo brengen, maar zonder concessies te doen aan de veiligheid", aldus de woordvoerster. Zij spreekt zich niet uit over het besluit van de NS om het vervoer wel te doen.

Extra maatregelen

Woordvoerster Leonie Bosselaar van NS zegt dat haar bedrijf graag 'de lange Hengelose traditie' van de aankomst per trein wil faciliteren: "Met extra maatregelen is het op een veilige manier mogelijk. Volgend jaar zullen we opnieuw moeten bekijken of het weer kan."