Volledig scherm
Het tankstation aan de P.C. Hooftlaan werd vrijdag 28 december 2018 overvallen. © News United / Dennis Nengerman

Overval tankstation Hengelo verpestte levens medewerksters voor altijd

HENGELO/ALMELO - Één minuut en 18 seconden. Langer duurde het niet. Maar in dat korte tijdsbestek verpeste Chris-James N. (20) uit Almelo het leven van twee jonge medewerksters van het Texaco tankstation aan de P.C. Hooftlaan in Hengelo voor altijd. Met grof geweld pleegde hij een gewapende overval. Officier van justitie Sandra Leusink eiste dinsdagmiddag een onvoorwaardelijke celstraf van 3 jaar tegen N..

De twee medewerksters, leeftijdsgenoten van N., schrikken zich kapot als N., samen met een onbekend gebleven persoon, op 28 december 2018 rond half negen ’s avonds bij het tankstation naar binnen stormt. De twee zijn gemaskerd en voorzien van vuurwapens die ze tegen hoofden en lichamen drukken. De overvallers gaan er vandoor met bijna 400 euro, een slof sigaretten en de telefoons van de beide vrouwen. Een grote zoekactie waarbij onder andere een helikopter wordt ingezet levert niets op. Alleen de telefoons worden in de buurt teruggevonden. Ze zijn kapot gegooid. “Ze zijn waarschijnlijk meegenomen om te voorkomen dat de politie werd gewaarschuwd”, concludeerde Leusink.

Chris-James N. wordt pas maanden later aangehouden. Op een achtergebleven slof sigaretten is een vingerafdruk gevonden die wordt gematcht met die van N.. Als de Almeloër wordt aangehouden zwijgt hij lange tijd over de overval. Pas als het dossier kant en klaar is komt hij met een opmerkelijk verhaal. N. bekent dat hij de overval pleegde maar zegt dat hij er niets aan kon doen. Hij werd gedwongen door een crimineel bij wie hij een grote schuld had. Die schuld zou ontstaan zijn toen N. bij een drugsdeal of de verkoop van valse merkkleding ‘geript’ was. Op dat moment liep zijn leven gevaar. Het was een kwestie van de overval plegen of gedood worden.

Onzin

Officier van justitie Leusink doet de ‘tussen aanhalingstekens bekennende verklaring’ van N. af als onzin. Zij noemt hem iemand die al op jonge leeftijd - N. werd al twee keer eerder veroordeeld - bewust koos voor een crimineel leven. Net zoals hij bewust koos voor het tankstation in Hengelo, een van de weinige waar personeel niet achter een beveiligde balie stond. 

En daar moet hij de gevolgen maar van ondervinden, aldus Leusink. Net als de medewerksters die hij beroofde. Een van hen is sinds de overval doodsbang, heeft een slaapstoornis en kampt met een posttraumatische stressstoornis. Leusink wil dat N. de vrouw ruim 4000 euro schadevergoeding betaalt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.