Volledig scherm
Het moment van de trap © Still uit de video

Politie stelt onderzoek in na filmpje waarin agent op raam van auto in Hengelo trapt

HENGELO - De politie onderzoekt een rumoerig verlopen controle in Hengelo, naar aanleiding van een op videosite Dumpert verschenen filmpje van het tafereel. Op de beelden is te zien hoe een agent in burger na een woordenwisseling met een inzittende tegen de deur van de auto trapt. De politie onderzoekt wat er precies is voorgevallen en of het gebruikte geweld ‘in deze situatie passend was’.

De video begint nadat de twee onopvallend geklede agenten een auto staande houden en de twee inzittenden vragen om zich te identificeren. De filmer - een passagier in de auto - zegt de twee agenten al gauw ‘op te donderen’. Na een woordenwisseling over en weer slaat een agent op de ruit van de auto. Daarna trapt hij tegen het raam. De bestuurder van de auto uit enkele krachttermen richting de agent, maar wordt door zijn bijrijder in toom gehouden.

Het filmpje stopt nadat de twee mannen zijn uitgestapt en buiten de auto verder in gesprek gaan met de inmiddels drie agenten. Het lijkt alsof in ieder geval één van de twee mannen wordt aangehouden na het niet meewerken aan de controle. De video verscheen maandag aan het begin van de avond op Dumpert en is een dag later meer dan 180.000 keer bekeken. 

‘Objectief standpunt’

Ook de politie Hengelo heeft de beelden gezien en laat dinsdag via Facebook weten ‘geschrokken’ te zijn van de video. “Maar we realiseren ons ook heel goed dat zo’n filmpje maar een deel van het verhaal laat zien”, gaat het verhaal verder. “Daarom onderzoeken we wat hier is gebeurd, zodat we objectief een standpunt kunnen innemen of het gebruik van geweld in deze situatie passend was.” De agenten gingen over tot de controle nadat de auto ‘de aandacht trok’ van de politie.

Poll

Onderzoek na filmpje waarin agent in Hengelo tegen raam van auto trapt

  • Terecht, dit is onacceptabel geweld (25%)
  • Dom, agenten moeten zich realiseren dat ze gefilmd kunnen worden (12%)
  • Zoiets gebeurt niet zomaar, agenten verdienen het voordeel van de twijfel (63%)
2451 stemmen